Autorització d’emergència

L’OMS aprova la vacuna d’AstraZeneca fins i tot per a gent gran i variants

L’OMS aprova la vacuna d’AstraZeneca fins i tot per a gent gran i variants
1
Es llegeix en minuts

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar aquest dilluns l’ús d’emergència de la vacuna anti-Covid d’AstraZeneca, pocs dies després que els seus assessors concloguessin que era recomanable per a persones de la tercera edat i contra variants del coronavirus com la sud-africana, la britànica o la brasilera. 

L’OMS va puntualitzar que la llum verda s’aplicarà per a dues versions de la vacuna d’AstraZeneca fabricades en col·laboració amb dues sòcies de la firma suecobritànica: el Serum Institute of India (SII) i la firma sud-coreana SKBio. 

És la segona vacuna que obté aquesta aprovació per part de l’OMS, després de la de Pfizer-BioNTech, i per a l’organisme internacional és especialment important ja que planeja distribuir en qüestió de setmanes més de 300 milions de dosis de la vacuna d’AstraZeneca a diversos països mitjançant el programa COVAX. 

L’OMS emet aquestes autoritzacions d’ús d’emergència principalment com a guia per a països sense organismes reguladors capaços d’emetre aquestes decisions, entre els quals moltes economies en desenvolupament. 

En tràmit per a Moderna i les xineses

Notícies relacionades

L’organització amb seu a Ginebra també està en tràmits per concedir aquesta mateixa autorització a vacunes com la fabricada per la nord-americana Moderna (de la qual ja ha emès recomanacions d’ús), així com les desenvolupades per les xineses Sinopharm i Sinovac, entre altres. 

Els experts de l’OMS s’han manifestat en repetides ocasions especialment a favor de l’ús de les vacunes de AstraZeneca en el programa COVAX, pel seu menor preu i més facilitat d’emmagatzemament i transport, especialment respecte a les fabricades amb la nova tecnologia d’«ARN missatger» (Pfizer-BioNTech, Moderna).