Dades de la Conselleria de Salut

La positivitat cau a Catalunya per sota del 5% fixat per l’OMS per tenir la Covid controlada

  • Aquest indicador se situa en 4,8% el dia que Salut comptabilitza 1.338 nous contagis i 43 morts

  • Les ucis continuen buidant-se, tot i que molt lentament, amb 638 malalts greus aquest diumenge

La positivitat cau a Catalunya per sota del 5% fixat per l’OMS per tenir la Covid controlada
2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La pandèmia de coronavirus continua a la baixa a Catalunya. L’indicador més esperançador, la positivitat, està en un 4,8%, cosa que significa que de totes les proves Covid fetes (PCR i test d’antígens) només un 4,80% donen positiu, segons les dades de la Conselleria de Salut. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera que una epidèmia està controlada (és a dir, hi ha una bona recerca de casos) quan aquest indicador, la positivitat, se situa per sota del 5%. I això no ha vingut acompanyat d’una reducció en el nombre de proves fetes, com destaca el Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Catalunya fa una mitjana de 50.000 proves diagnòstiques diàries, segons el Biocomsc.

Catalunya ha sumat 1.338 nous contagis i 43 morts, xifres més baixes que els dies anteriors, tot i que cal tenir en compte que els caps de setmana els registres solen ser més baixos que durant la setmana. La pressió hospitalària, sobretot a les unitats de cures intensives (ucis), continua baixant. Aquest diumenge hi ha 638 pacients amb Covid-19 en aquestes unitats, 13 menys que la vigília. És una xifra encara alta, ja que Salut considera que el fet que hi hagi més de 400 pacients a les ucis per una sola malaltia (en aquest cas, Covid-19) compromet l’altra activitat assistencial. En tot cas, la tendència és bona, ja que fa dies que les ucis es van buidant, tot i que molt lentament. D’altra banda, ha crescut, això sí, el nombre de malalts hospitalitzats en plantes convencionals: hi ha 2.290 persones, 68 més que dissabte.

Altres indicadors

A més, altres indicadors, com la velocitat de contagi (Rt, que indica el creixement potencial de l’epidèmia) i el risc de rebrot, són positius. L’Rt es manté en 0,81 i encadena dies per sota d’1, cosa que indica que l’epidèmia està en regressió. El risc de rebrot és aquest diumenge de 300 punts, 19 menys que ahir. Tot i així, el risc de rebrot continua sent «molt alt», com sempre que està per sobre dels 200 punts. Però són indicadors que, des de fa uns dies, experimenten una tendència a la baixa.

Des de l’inici de la pandèmia s’han contagiat 534.676 catalans i n’han mort 20.176.

Notícies relacionades

La vacunació segueix el seu curs i aquest diumenge ja s’havien posat la primera dosi 240.238 persones, de les quals un total de 167.671 tenien també la segona.

Catalunya ha arribat així a les seves eleccions autonòmiques del 14-F amb una situació epidemiològica encara greu, però millor del que inicialment preveia la Conselleria de Salut. Salut preveia per a aquest cap de setmana un escenari molt més dur i anticipava una forquilla d’entre 3.000 i 6.000 nous positius diaris i d’entre 620 i 750 malalts greus. Així ho recollia l’informe ‘Evolució de la situació epidemiològica: escenaris per al període electoral’ de la conselleria fet públic el 14 de gener. En aquell informe, Salut també comptava amb què el 14-F hi hauria una Rt d’entre 0,9 i 1 punts.