Carrera cap a la immunitat

Una infermera pot vacunar 200 persones en només un matí

El col·lectiu assegura que té capacitat per agilitar el procés, però falten dosis contra la Covid

Una infermera pot vacunar 200 persones en només un matí
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

En només un matí, una infermera podria vacunar 200 persones contra el coronavirus. Ho afirma Diego Ayuso, secretari general del Consell General d’Infermeria d’Espanya. Però, per arribar a aquesta xifra, caldria seguir determinats procediments que, segons ell, ja s’estan portant a terme en altres països. Una bona estratègia permetria avançar molt el procés de vacunació contra la Covid-19 en l’hipotètic cas que arribés un nombre massiu de vacunes. Perquè ara, adverteixen les infermeres, el problema no són el personal ni els espais disponibles, sinó la falta de vacunes i el retard en l’entrega, que fan trontollar el pla de vacunació dels governs de diferents països.

«El problema que estem tenint és la falta de dosis; això no és un problema de personal o de la seva capacitat», adverteix Ayuso. El col·lectiu de les infermeres té una gran capacitat per vacunar, com ha demostrat ja en campanyes com per exemple la de la grip, durant la qual s’ha vacunat 12 milions d’espanyols en només dos mesos i únicament amb el personal dels centres de salut.

Així, si arribessin més vacunes, ¿què es podria fer per agilitar el procés, recuperar el temps perdut i arribar a l’estiu amb el 70% de la població immunitzada, tal com s’ha compromès el Ministeri de Sanitat? «El que fan països com, per exemple, Israel o el Regne Unit, que estan al capdavant de la vacunació», respon Ayuso. «Aquests països vacunen en grans superfícies, com poliesportius. Es creen circuits clars, cosa que permet que el flux sigui àgil», explica. I apunta un altre aspecte: «Si a més comptem amb un equip que es dedica només a registrar el nom dels pacients i la infermera únicament fa la barreja del fàrmac i punxa, serà tot molt àgil».

Actualment, les infermeres s’encarreguen, a banda de preparar les dosis, de registrar les dades de les persones que es vacunaran, una burocràcia que els fa perdre temps. Això, en canvi, ho podrien fer administratius tècnics. «Amb aquest procediment, una infermera pot vacunar 200 persones en un matí», afirma. Segons ell, aquesta estratègia està donant «molt bons resultats», en altres països. «I una altra cosa que es podria fer és planificar bé quines persones van cada dia a vacunar-se: no és seriós que es vacuni algú que ‘passava per allà’ perquè sobraven dosis», afegeix en al·lusió als polítics que es van vacunar saltant-se el protocol.

Vacunar als museus

Des de Catalunya, la infermera i presidenta de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària (Aificc), Alba Brugués, coincideix amb Ayuso que es podria vacunar a un ritme molt més ràpid del que s’està fent ara. «Rotundament sí», diu. La consellera de Salut de Catalunya, Alba Vergés, va defensar divendres que Catalunya pot vacunar 150.000 persones al dia «quan tingui prou vacunes». Salut estudia vacunar als museus i les empreses. L’Ajuntament de Barcelona ja treballa amb escenaris per cedir espais al departament, com va fer amb la grip.

Però ara mateix «el problema és l’arribada de les vacunes», insisteix Brugués, una cosa que provoca «incertesa» i que fa difícil planificar. «El que tinc clar és que, si ens organitzem, en dos o tres mesos Catalunya podria vacunar tothom», assegura. Això en el cas improbable que totes les dosis de les diferents fases arribessin de cop, una cosa que és impossible perquè el Govern les va distribuint equitativament entre les diferents comunitats per vacunar per grups.

Notícies relacionades

A Catalunya, s’han apuntat més de 9.000 infermeres per vacunar contra la Covid-19 i Salut ja n’ha format unes 7.500 per administrar el fàrmac. De moment, la primera fase del pla de vacunació (en el qual s’immunitza només sanitaris, residents i personal de geriàtrics) complirà els terminis. Les altres, ja es veurà. Dimecres arrencarà la segona fase a Catalunya amb l’arribada de 31.000 dosis d’AstraZeneca, que es posaran al personal de serveis essencials.

Alliberar la patent

Ayuso també apunta a un altre aspecte que podria fer més ràpid el procés en cas que hi hagués prou dosis: els drets de propietat intel·lectual de les vacunes. «Hi ha veus que demanen que les grans farmacèutiques que tenen aquests drets alliberin la patent per fer front a la pandèmia. Això podria ser una via a obrir la mà perquè les vacunes siguin produïdes per més empreses», diu aquest infermer. I, de passada, també perquè arribin als països de l’hemisferi sud, que no estan rebent el fàrmac perquè la seva distribució entre els països rics i pobres és molt desigual.