5.500 moriran

Gairebé 600.000 persones s’han contagiat de coronavirus a Espanya al gener

  • El nostre país és el segon en nombre de casos d’Europa i quart del món, només per darrere els Estats Units, el Brasil i el Regne Unit

  • Catalunya és l’autonomia amb més infectats: un de cada 76 catalans ha contret la Covid el 2021

zentauroepp53637190 soc ucis bulos coronavirus uci200614204754

zentauroepp53637190 soc ucis bulos coronavirus uci200614204754 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

Les xifres de contagis registrades des de començament d’any espanten. Els primers 22 dies del 2012 s’han notificat 571.291 casos de Covid, que converteixen Espanya en el segon país europeu amb més infeccions des d’Any Nou, a Europa només per darrere el Regne Unit, l’epicentre de la soca britànica. Dels altres grans països del món, només la superen els Estats Units i el Brasil, liderats tots dos fins aquesta setmana per presidents negacionistes.

Acostumats a les grans xifres de la pandèmia, costa fer-se una idea de la dimensió real de la situació. Algunes comparacions poden ser útils. Aquest nivell de contagis implica, per exemple, que s’hagi detectat un positiu cada tres segons. O que un de cada 80 espanyols s’hagi infectat en aquest lapse de temps. És segur que tothom a Espanya coneix actualment algú del seu entorn laboral, familiar, escolar o de relacions socials que ha caigut.

5.500 moriran

La gran majoria passaran la malaltia amb símptomes lleus o fins i tot ni ho notaran, però 28.000 han ingressat o ingressaran en les pròximes dates als hospitals, 2.300 ho faran a les ucis ja saturades i uns 5.500 moriran, segons la proporció de cadascun d’aquests desgraciats desenllaços respecte als casos de la segona i tercera onada.

L’exministre d’Indústria i professor d’economia, Miguel Sebastián, que analitza dia a dia les estadístiques de la pandèmia, remarca que, amb tot, el pitjor és la tendència. «En els últimes tres jornades ja som el país europeu amb més contagis, passant per davant del Regne Unit i triplicant els d’Itàlia i França. El Govern diu que arribem al pic, però la pujada continua sent molt pronunciada», adverteix.

Onada diferent

El Govern ha interpretat que la tercera onada es devia a la relaxació del Nadal i que tornant a les restriccions aplicades a la segona n’hi hauria prou per doblegar-la, cosa que s’havia de començar a notar aquesta setmana, però això no ha passat ni s’entreveu en l’horitzó immediat.

«L’anàlisi de l’evolució de la tercera onada ens mostra que és molt diferent de la segona: molt més intens i ràpid el creixement dels casos d’un dia per l’altre i molt més extens a l’afectar de manera més homogènia el territori respecte a la segona onada. Els possibles factors: la interacció més gran per Nadal i l’efecte de la variant britànica, que encara està per determinar amb precisió per la falta de dades», apunta l’exsecretari general de Sanitat, José Martínez Olmos.

Poc després d’aquesta manifestació, Madrid va anunciar que ha detectat ja una prevalença del 9% de la soca britànica i que podria ser majoritària a la comunitat en dues o tres setmanes. Segons els seus responsables ja explica el fort repunt.

Encara lluny de la primera

¿Estem arribant al nivell de contagis de la primera onada? Per tenir una aproximació cal anar a l’estudi de seroprevalença. Durant la primavera passada vam detectar 1 de cada 10 contagis. Ara se’n detecten una mica més de 6 de cada 10. En el pitjor moment de la pandèmia, l’última setmana del març i la primera de l’abril es van comptabilitzar 132.000 contagis, que equivaldrien a 1,3 milions en realitat i els 571.000 d’ara equivaldrien a 850.000. Encara estem lluny de les dades de la primera onada, tot i que si anem acumulant nous rècords es podria reproduir el terrorífic escenari.

Rècord de morts setmanals

En les últimes dues setmanes s’han superat successivament els màxims diaris de contagis de tota la pandèmia, per sobre ja dels 44.000. Les morts, que solen anar a l’alça unes quatre setmanes després ja han marcat un nou rècord setmanal des del maig. Els últims set dies s’han notificat els 2.127 morts.

A corbes diferents, receptes diferents. La majoria dels experts i les comunitats autònomes aposten per ampliar el toc de queda i el confinament domiciliari, amb més recolzament per a la primera mesura, però el Govern s’hi va negar en el Consell Interterritorial de Salut de dimecres passat. Caldrà veure que passa en el pròxim, probablement l’últim que presideixi Salvador Illa, en vista de les noves xifres.

Molts pensen que seria millor aplicar ja la recepta que s’ha fet inevitable als quatre països més afectats fins ara per la soca britànica, Irlanda, Portugal i Dinamarca, a més del Regne Unit. Els quatre han aplicat confinaments severs que inclouen el tancament de les escoles, mesures que han permès aplanar la corba en l’última setmana, tret del cas de Portugal, encara en plena fase d’ascens.

Extremadura

Les xifres varien molt per comunitats. La que més contagis suma és Catalunya des que ha començat l’any, amb 105.147, tot i que en proporció amb la seva població la superen algunes. Un de cada 76 catalans s’ha contagiat aquestes tres setmanes, mentre que la relació a Extremadura és d’un de cada 46.

Notícies relacionades

Les vacunes podrien tenir incidència en la mortalitat a l’haver-se inoculat pràcticament en part de la població més vulnerable, la de les residències de gent gran, tot i que encara són molt pocs els que han rebut la segona dosi. La variant britànica sembla haver arribat abans que el procés s’hagi pogut culminar.

El semàfor del ministeri s’ha convertit en poc menys que inoperant. Quaranta-quatre de les 57 províncies estan en el granat intens que marca el risc extrem. La majoria tripliquen o quadrupliquen la incidència que marca l’alerta màxima, però el semàfor no dona indicacions de què cal fer quan el nivell és tan alt.