Pandèmia de Covid-19

Salut: «Aquesta tercera onada s’assemblarà més a la primera que a la segona»

  • Catalunya anticipa un escenari «molt dur» en el qual hi podria haver fins a 900 pacients amb coronavirus a les ucis

  • «Hem d’estar molt atents a l’expansió de les noves variants», assegura la consellera Vergés

  • La desprogramació de l’activitat no urgent és ja d’entre el 10% i el 15%, però depèn de cada territori

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La tercera onada de la pandèmia de Covid-19 a Catalunya «s’assemblarà més a la primera onada» que a la segona. La Conselleria de Salut adverteix que l’escenari serà «molt dur» els pròxims dies i setmanes.

«[Aquesta onada] No tindrà res a veure amb la segona, serà diferent. La tensió assistencial serà molt més elevada. Al novembre el pic va ser de 594 persones amb Covid a les ucis. Avui ja en tenim 621. Estem pensant en un escenari en què hi podria haver 900 persones amb Covid ingressades a les ucis», ha dit aquest dijous en una roda de premsa del Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella.

Comella ha assegurat que el sistema sanitari ara està «més ben dotat» que al març i la «capacitat de resposta» també és «millor que fa un any». «Però els límits són els que són», ha advertit. En aquests moments, a tot Catalunya hi ha mil malalts en ucis de tot el territori, dels quals més de la meitat (621) tenen coronavirus. «Hi podria arribar a haver fins i tot 1.200 o 1.300 persones [de totes les patologies] a les ucis. Podem dotar els hospitals d’aquests llits, però és impossible fer-ho mantenint tota l’altra activitat. Aquesta onada ens pot portar a aquest límit», ha afegit Comella.

L’actual onada pandèmica ja ha obligat a desprogramar entre un 10% i un 15% de l’activitat no urgent, tot i que depèn dels territoris, segons ha puntualitzat Comella, que ha afegit que també s’està «reprogramant».

«Fre» en els contagis

La consellera de Salut, Alba Vergés, també ha alertat que el creixement en ingressos hospitalaris i ucis es mantindrà en els pròxims dies. «Ja estem frenant la corba dels nous contagis diaris, però això encara no es veu en l’impacte assistencial», ha dit. «Més de mil pacients a les ucis és moltíssim per al sistema sanitari», ha valorat Vergés. Aquest dijous Catalunya ha notificat 4.432 nous positius i 69 morts, i han baixat lleugerament indicadors com la velocitat de transmissió (o Rt, que s’ha situat en 1,07) o el risc de rebrot (664 punts). Tot i així, continuen sent xifres molt elevades.

Notícies relacionades

A més, Vergés ha remarcat que alguns països europeus també estan creixent «exponencialment». «Hem d’estar molt atents a l’expansió de les noves variants», ha afirmat. La variant britànica del coronavirus és entre un 40% i un 70% més contagiosa.

Vergés també ha instat el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, a no «omplir-se la boca de cogovernança» i a donar a les autonomies «eines» per decidir quines són les mesures més convenients per al seu territori.