Tercera onada de coronavirus

Els hospitals catalans comencen a desprogramar cirurgies no urgents

  • El Parc Taulí de Sabadell, Can Ruti de Badalona i l’Hospital d’Igualada ajornen algunes intervencions per evitar la pressió a l’uci per la Covid

  • Les unitats de cures intensives de Catalunya ja són ocupades al 87%, més de la meitat per coronavirus

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Alguns hospitals de Catalunya han començat a desprogramar cirurgies no urgents i no oncològiques a causa de la pressió assistencial de la Covid-19, com ha anunciat aquest dilluns en roda de premsa la consellera de Salut, Alba Vergés. Dos d’aquests són el Parc Taulí de Sabadell i el Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona.

«El Parc Taulí ha decidit desprogramar algunes intervencions, poques, avui per evitar la pressió sobre l’uci per la Covid-19», expliquen fonts del centre a aquest diari, que matisen que, a partir d’aquest dimarts, l’hospital reprendrà «el 100% de l’activitat». És la primera vegada, en aquesta tercera onada, que el Parc Taulí es veu obligat a desprogramar, tot i que només sigui un dia. «Només hem desprogramat les operacions no urgents i no oncològiques d’avui. Operar implica una hospitalització, ja sigui de curta o llarga durada, i hi ha problemes d’espai», afegeixen aquestes fonts. Aquest centre tenia, aquest dilluns, 128 pacients amb Covid en planta i 31 més a les ucis.

Per la seva part, Can Ruti també ha posposat algunes operacions perquè aquests professionals puguin donar suport a les àrees de crítics, segons fonts consultades.

Més hospitals

La situació també és complicada a l’Hospital d’Igualada (Barcelona), que, amb 82 hospitalitzats i 9 a l’uci Covid, també ha començat a anul·lar cirurgia no urgent, sense afectar l’oncològica, la urgent i la que es realitza sense ingrés. Per la seva banda, a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, la cirurgia major ambulatòria està tancada i, tot i que tenia intenció d’obrir, no ha pogut, confirmen diverses fonts a aquest diari.

I l’Hospital Doctor Trueta de Girona, amb 67 pacients Covid (28 d’ells crítics i 11 semicrítics), no ha pogut obrir els quiròfans programats de tarda (quatre de dilluns a dijous), una cosa que estava previst posar en marxa després de Nadal, perquè el centre espera un «augment d’ingressos de pacients amb Covid», com ja comença a notar, segons fonts de l’hospital. «Així que no ha sigut necessari desprogramar pacients, perquè ja no s’han programat. Des de l’hospital es prioritzen totes les operacions quirúrgiques no demorables, principalment oncològiques i urgents», afegeixen.

Altres hospitals, com el Clínic de Barcelona, no descarten haver de desprogramar «ben aviat». Però, de moment, als grans hospitals de Barcelona (el Clínic, la Vall d’Hebron, Sant Pau i l’Hospital del Mar) no s’estan produint cancel·lacions de cirurgies. Tampoc en altres hospitals grans com Bellvitge o l’Arnau de Vilanova (Lleida), segons confirmen fonts d’aquests centres a aquest diari. No obstant, la pressió assistencial en hospitals i en les seves unitats de cures intensives no deixa de créixer. Segons Salut, les ucis de tot Catalunya ja estan ocupades al 87% per pacients Covid i no Covid. Però aquests últims representen més de la meitat. Centres com l’Hospital del Mar i la Vall d’Hebron ja estan rebent més ingressos que altes.

18.000 positius setmanals

«La situació epidemiològica és complicada. Aquest dilluns moltes persones han tornat a l’escola i a la feina», ha dit Vergés aquest dilluns, i ha tornat a insistir en la recomanació de «teletreballar» des de casa. «Estem per sobre dels 18.000 nous positius setmanals. Tenim una taxa de reproducció d’1,21, superior a 1 [fet que indica que l’epidèmia està en expansió]», ha dit la consellera fent balanç de les dades del dia. Aquest dilluns, Catalunya va registrar 1.147 nous contagis i 70 morts més. A més, hi ha 2.383 persones amb Covid-19 hospitalitzades, 470 de les quals estan a l’uci. Són xifres que no es veien des de l’octubre.

La part positiva d’aquest inquietant escenari és que Catalunya, segons Vergés, «ha adquirit velocitat de creuer en la vacunació». Ja ha posat la primera de les dues dosis del fàrmac de Pfizer a 68.306 persones, a un ritme en els últims dies de 10.000 dosis diàries. «La setmana vinent començarem a posar la segona dosi. I llavors haurem d’esperar entre set i 10 dies per tenir la immunitat», ha assenyalat Vergés.

Notícies relacionades

Al seu costat, el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha destacat que «ja s’han vacunat el 50% dels residents» de geriàtrics. La conselleria preveu acabar la vacunació contra la Covid-19 a les residències catalanes aquesta setmana a excepció d’aquells centres catalogats com a vermells, és a dir, amb casos positius i un alt risc de contagi.

«El creixement d’aquesta tercera onada està sent una mica més lent que a l’octubre, però no ens en fiem», ha assenyalat Mendioroz, que ha alertat que la pandèmia podria créixer de cop, com va passar a l’estiu. Per la seva banda, Vergés ha recordat que aquesta tercera onada parteix d’una situació base «diferent» de la d’octubre. «Llavors teníem 150 ucis ocupades. Ara comencem [aquesta onada] amb unes 350 ucis plenes», ha advertit la consellera.