Segona onada

Experts demanen reduir els aforaments dels bars i restaurants

Aconsellen utilitzar «el mínim possible» els interiors i, fins i tot, permetre el consum només en terrasses

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Experts reclamen reduir els aforaments de bars, restaurants, cines, teatres i gimnasos com a mesura per aturar la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, a l’alça des de fa dies. El Col.legi de Metges de Barcelona (COMB) ha demanat directament tancar els bars, però altres especialistes advoquen per mesures que comportin un menor impacte econòmic i, alhora, contribueixin a una menor interacció social.

És el cas de Daniel López Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). «Potser no hem de tornar a tancar bars, cines o teatres. Però podríem, com a mínim, fer marxa enrere en els aforaments. Utilitzar el mínim possible els interiors. Ja sé que els propietaris veuen aquesta mesura molt greu, però no es tracta de culpar cap sector en particular, sinó de reduir mobilitat i contactes», assenyala López Codina.

El mateix opina el Cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada. «Els bars i restaurants són com fa un any, tots plens, amb gent enganxada en espais tancats i sense ventilació. Podrien deixar-se obertes les terrasses, si es vol compatibilitzar amb l’economia. Però jo no permetria el consum als interiors», afirma Horcajada.

L’efecte del pont

Per a López Codina, l’augment de contagis, morts i indicadors en general de la pandèmia de la Covid-19 té a veure amb el «pont de la Constitució», però també l’inici de la desescalada, que va arrencar el 23 de novembre.

«El Nadal és realment molt perillós. Sincerament, en tindrem moltes més», diu aquest investigador, que crida a «controlar ja» la pandèmia per «evitar que creixi».

Notícies relacionades

Segons Horcajada, la situació epidemiològica de Catalunya «ha empitjorat des del pont». «Si no es prenen mesures més dràstiques [que les actuals], tindrem una tercera onada més greu que la segona». Per això fa una crida a limitar les trobades en espais tancats. «Amb el fred els virus viuen millor en l’entorn», avisa.

I, si les xifres continuen empitjorant, «cal canviar els plans de Nadal». Una opció seria, per exemple, a més de limitar la mobilitat, mantenir el toc de queda a les 22 hores fins i tot la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any, com faran a les illes Balears.