A les portes de la tercera onada

El Col·legi de Metges de BCN: «Cal tancar els bars ja»

  • Jaume Padrós crida a «revisar» el pla de Nadal i avança que Catalunya «haurà de fer sacrificis»
  • Creu que, amb les xifres actuals, la tercera onada arribarà durant les festes, situació que serà «perillosíssima»
BARCELONA 23 11 2020  Terrazas abiertas en el primer dia de desescalada para evitar la propagacion del coronavirus Covid-19 En la foto terraza de la Placa de la Vila de Gracia FOTO de FERRAN NADEU

BARCELONA 23 11 2020 Terrazas abiertas en el primer dia de desescalada para evitar la propagacion del coronavirus Covid-19 En la foto terraza de la Placa de la Vila de Gracia FOTO de FERRAN NADEU / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

«Des del punt de vista sanitari, els bars han de tancar». Així de contundent es mostra el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós. «No em canso de veure bars i terrasses que no respecten les distàncies i gent que no porta mascareta tot i que no consumeixi», assegura Padrós en EL PERIÓDICO. Aquest metge d’atenció primària creu que aviat a Catalunya «s’hauran de fer sacrificis» d’acord amb l’evolució de la pandèmia de Covid-19, que fa dies que va a l’alça. «El pla de Nadal del Procicat, com a mínim, s’haurà de revisar. Cal explicar bé la realitat a la població», afirma. El Govern estudia fer marxa enrere en la desescalada i en el pla per Nadal, tot i que encara no ha especificat com.

Padrós diu que sent «molta preocupació i decepció» perquè creu que la societat «podria patir molt al gener». «Aquest és un dels moments més delicats des que va començar la pandèmia. Fa dies que ho adverteixo: les xifres d’ingressos són molt elevades». Aquest dimecres hi ha 345 persones en ucis i 1.476 ingressades en hospitals. A més, s’han registrat 2.112 nous positius i 62 morts, xifres superiors a dies anteriors. L’índex de reproducció (Rt) ha pujat a 1,22, xifra que indica que l’epidèmia torna a créixer i que està en expansió (així es considera quan se sobrepassa el llindar d’1).

Desescalada precipitada

«S’està trencant l’equilibri entre salut i economia. Hi ha molts elements que ho indiquen. Fa setmanes que avisem que es va començar una desescalada amb xifres que no eren òptimes [superava de llarg els 300 ingressats en ucis i més de 1.500 nous contagis al dia]», lamenta Padrós, que considera que, «des del punt de vista sanitari», Catalunya hauria d’adoptar «les restriccions més dures». «Falten vuit dies per Nadal», adverteix.

«Pot ser que la tercera onada de la Covid-19 sigui pitjor que la de març»

Jaume Padrós

President del COMB

Notícies relacionades

Segons ell, amb les xifres actuals , Catalunya viurà la tercera onada en ple Nadal, situació que seria «perillosíssima» perquè és quan hi haurà «més interacció social». «Això és una emergència nacional: tots els partits polítics s’haurien de posar d’acord sobre com aconseguir els recursos per pal·liar el mal en els sectors que haurien d’estar tancats», opina. A més, alerta que «pot ser que la tercera onada de la Covid sigui pitjor que la de març». «En la pandèmia de grip de 1918, la segona onada va ser pitjor que la primera», explica.

«Tinc la sensació que l’anunci de la vacuna està fent que molta gent es relaxi. Però, quan està a punt de sortir el sol, és quan la nit és més fosca. Estem parlant de vides humanes. Demano a tothom que no faci trampes, que sigui responsable i madura. I que el Govern expliqui bé la situació», conclou.