segona onada

Coronavirus: Salut defensa la seva gestió a la residència de Tremp

  • Al geriàtric, amb 140 residents quan va començar el brot, hi ha ja 103 persones grans i 38 treballadors infectats
  • «Hem intervingut el més ràpid possible», assegura la consellera Vergés
  • «No hi va haver una inspecció que garantís que se seguien els protocols», denuncien els familiars
Coronavirus: Salut defensa la seva gestió a la residència de Tremp
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat aquest divendres la seva gestió en elgeriàtric Sant Hospital de Tremp,on, amb data 4 de desembre, hi ha103 residents i 38 treballadors infectats de coronavirus. En el moment del brot, en aquest centre hi havia 140 residents. «No ens consta que s’hagi intentat ocultar el brot. Nosaltres vam intervenir ràpidament,el més ràpid possible», ha assegurat Vergés, qui a més ha matisat que si els residents no són traslladats al’Hospital Arnau de Vilanova (que té unitats de cures intensives) i sí a l’hospital Comarcal de Tremp (que no té ucis) és perquè la seva«situació clínica»no ho requereix. «Tremp té un hospital a la ciutat que està dotat per poder intervenir, i Lleida és molt lluny», ha dit la consellera. Salut no aclareix ambquants treballadorss’ha reforçat aquest geriàtric a causa d’aquest brot.

Preguntada sobre si és perillós deixar sortir les persones grans per Nadal perquè puguinpassar uns dies a casa amb les seves famílies,tal com preveu el pla de Nadal del Procicat, Vergés ha dit que Salut busca l’«equilibri» perquè la gent pugui reunir-se durant les festes. «Intentem que les persones puguin passar el Nadal amb la família, respectant les mesures de seguretat. Tot i així, totes lesprecaucions seran necessàries». A més, ha destacat que el brot de Tremp (el més greu d’aquesta segona onada juntament amb el dela residència de Falset)«demostra lavulnerabilitatde les persones grans». I ha recordat que la residència de Tremp ja ha sigut intervinguda per Salut.

Brot «absolutament descontrolat»

No obstant, els familiars dels residents en geriàtrics consideren que la conselleria no ha fet els deures. «El de Tremp és un brotabsolutament descontrolat, amb pràcticament tots els residents infectats. Això demostra queels protocols no es van seguir»,denunciaMaría José Carcelén, portaveu de la Coordinadora Residències 5 +1.

Per ella, el que ha passat a Tremp és molt similar al que ha passat a Falset, on, dels 118 residents, se’n van contagiar 111 i en van morir 41. «Els protocols no s’han seguit. Tampoc s’han fet els tests amb la periodicitat que caldria. I nohi ha hagut una inspecció per part de la Generalitat. Als residents els hi va la vida en què es facin aquestes inspeccions que controlen si se segueixen els protocols», diu Carcelén.

Considera que l’Administració «està repetint els errors de la primera onada» de la pandèmia de Covid-19. «Ara hi comença a haver moltes residències amb molts brots. Des del 9 de juny al 5 de novembre havien mort3.316 residents en geriàtrics de Catalunya. Alguna cosa no s’ha fet bé. Alguna cosa no s’està fent bé», adverteix. Segons un informe d’Amnistia Internacional, des de l’1 de març al 15 de novembre han mort a Catalunya 7.045 residents amb símptomes de Covid o confirmats

«Ja no hi ha excusa: ara hi ha test»

Notícies relacionades

Per això crida a «fer tests setmanals», perquè no s’«escapin» els positius asimptomàtics. Els residents estan en risc perquè el virus entra en els centres a través dels treballadors.«Ja no hi ha excusaperquè ara, a diferència de la primera onada, sí que hi ha test», denúncia.

Carcelén també acusa la Generalitat d’haver «incomplert» la seva promesa de dotar amb 370 infermeres en torns de nit les residències amb més de 60 places. De fet, segons ella, els geriàtrics tenen ara menys infermeres que abans de la pandèmia, perquè moltes d’aquestes sanitàries se n’han anat areforçar la sanitat pública, una cosa que deixa desprotegits aquests centres. «També tenimmenys gerocultors, perquè els que tenen formació en infermeria se n’han anat a la sanitat. I hi ha treballadors que van estar tan greus en la primera onada, que no han tornat a treballar», conclou.