Una doctora confirma a l’Assemblea el protocol per no derivar gent gran a l’hospital

  • La sanitària, que en una trucada difosa per EL PERIÓDICO va confessar que no podia ingressar una resident, ratifica en seu parlamentària l’existència del triatge
  • L’encarregada de medicalitzar les residències a Madrid admet que no tenia contracte i que la seva empresa no disposa del personal necessari

250620 audiohospital ep / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mirthaines Castro, la doctora d’unaresidènciaal sud de Madrid que en una trucada difosa per EL PERIÓDICO va reconèixer que no podia derivar unadona granagonitzant a l’hospital perquè hi havia un protocol detriatge, ha confirmat aquest divendres al’Assemblea de Madridl’existència de l’esmentada ordre per prioritzar els malalts amb menys patologies, degut al col·lapse que van patir les unitats de cures intensives (ucis) a la regió durant el primer flagell de la pandèmia.

«Em van dir [a l’hospital de Parla, al qual pertanyia la residència on ella treballava] que derivés el qui tingués febre, símptomes respiratoris, pogués caminar, que tingués unadependència lleu o moderadai sense comorbiditat avançada», ha explicat en lacomissió d’investigaciódestinada a aclarir el que va succeir en les residències degent grande la Comunitat de Madrid de març a juliol, quan es calcula que van morir gairebé 6.000 persones grans infectade de Covid.

En la trucada revelada per aquest diari i que va servir per demostrar que existia l’esmentat protocol, Castro va explicar a Ramona Carvajal que no podia derivar la seva mare, que va morir 17 dies després, a un centre hospitalari perquè «no teniacriteris de derivació»,unes pautes que en la conversa va qualificar d’«il·lògiques» ja que la majoria de les persones grans en residències tenenmalaltiesassociades, com hipertensió o diabetis. Aquest protocol va provocar que moltes persones grans morissin sense rebre cures intensives.

El col·lapse

La doctora Castro ha explicat avui a l’Assemblea que, atesa l’ordre de la Comunitat de Madrid, ella va comunicar al centre sanitari de referència que portaria ella mateixa els malaltsen el seu cotxei «la resposta de l’hospital va ser que estarien dos dies asseguts en una cadira i no serien atesos perquè estavencol·lapsats».«Llavors, vaig seguir el protocol i vaig seguir trucant, trucant i trucant», ha assenyalat, a més de confessar que es va sentir «abandonada» per les administracions, «atabalada, trista i amb sentiments d’impotència».

El Conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, va reconèixer el juny que es va enviar als centres sociosanitaris el protocol de no derivació però va assenyalar que es va fer per«error»i que només era un«esborrany».

Així mateix, la doctora Castro ha ratificat que durant la primera onada no van tenirtests PCRper confirmar la infecció per Covid i la dificultat de reacció en aquells dies, ja que moltes persones grans patien convulsions o hipoglucèmia que no se sabia que eren provocats pel coronavirus.

L’‘operació bitxo’

Prèviament, ha comparegut a la comissió d’investigació la persona a qui la Comunitat de Madrid va encarregarmedicalitzarles residències davant la impossibilitat d’atendre totes les persones grans als hospitals,Encarnación Burgueño. La també directora de l’empresa Cardiolíder ha explicat que la situació en els geriàtrics era dantesca: «Vam haver de firmar certificats dedefuncióperquè hi va haver residències on hi havia morts de dos i tres dies abans sense certificar», ha assenyalat, a més de referir que en alguns centres hi havia personal quedormia a terrai d’altres on feia 10 dies que no arribava unmetge.

Notícies relacionades

Burgueño ha reconegut que la seva empresa no tenia empleats permedicalitzarles residències, que és autònoma amb un títol d’«auxiliar d’infermeria» i que va treballarsense contracte, per la qual cosa la Comunitat de Madrid mai l’ha pagat. El seu treball es va desenvolupar durant 12 dies, del 26 de març al 6 d’abril, fins que ‘El País’ va revelar queIsabel Díaz Ayusohavia encarregat a la filla de l’ideòleg de la privatització de la sanitat madrilenya, Antonio Burgueño, rescatar les residències, malgrat la seva escassa experiència i la falta de personal de la seva empresa.

Les ordres

‘El País’ revela aquest divendres quatre àudios on es mostra que Burgueño rebia ordres d’un alt càrrec de la Comunitat i que ella pensava que li serviria per fer negoci: «Ens farem elsreisi amos de la gestió sociosanitària», va assenyalar en un grup de WhatsApp, on va anomenar el fallit pla‘operació bitxo’.