DE 17 MILIONS D'EUROS

Salut renova el contracte del 061 amb Ferrovial i no rescindeix els rastrejos

Vergés afirma que necessiten l'atenció telefònica que subministra la multinacional i la seva filial

zentauroepp54298082 cap200731093110

zentauroepp54298082 cap200731093110 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha defensat aquest dijous la pròrroga del contracte amb l’empresa Ferrovial per a la gestió del servei telefònic 061 CatSalut Respon: «Necessitem el 061».

Ho ha explicat en roda de premsa junt amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, i el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, en la qual ha precisat que és una contractació «absolutament diferent» de la del seguiment de contactes de Covid-19, que també presta la multinacional a través de la seva filial Ferroser, i que van prometre revertir davant l’escàndol per la concessió a una empresa privada del seguiment de dades sanitàries.

Fonts del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) han insistit a Europa Press que l’empresa Ferrovial va guanyar un concurs públic l’1 d’octubre del 2018 que contemplava una pròrroga de quatre anys amb un sistema de 2+1+1, és a dir, una durada inicial de dos anys ampliables, any rere any, fins als quatre.

Així, l’Executiu català ha prorrogat la gestió del servei telefònic 061 CatSalut Respon, a càrrec de Ferrovial, per un any amb un import de prop de 10 milions d’euros.

Rastrejos en vigor

Des del SEM han ressaltat que el contracte referent al seguiment de contactes de casos positius, a càrrec de Ferroser, no s’ha prorrogat i la seva vigència és fins al 31 de maig del 2021.

Aquest segon es tracta d’un contracte d’emergència que es va formalitzar l’1 de juny passat arran de «la necessitat de respondre a una situació d’emergència» com la derivada de la pandèmia de coronavirus. I que es va fer per un mecanisme previst en l’article 120 de la Llei 9/2017, del 8 de novembre, de Contractes del Sector Públic».

L’import de la contractació a Ferroser estipula un sostre de 17,5 milions d’euros, previst en «el pitjor dels escenaris», però que amb la previsió actual es calcula una despesa total de 9 milions, han explicat des del SEM.

Quan se li ha preguntat per si es revertirà aquest contracte, Vergés ha defensat que «fins al moment no ha sigut possible» i no es farà fins que no hi hagi una alternativa construïda, de manera que el servei s’està prestant.

Gestors administratius

Notícies relacionades

Des del SEM han argumentat que es va encarregar el seguiment dels contactes a Ferroser perquè Ferrovial ja donava servei amb el 061 i «es va considerar que l’empresa tenia més facilitat per respondre a aquesta contractació d’emergència». Salut va prometre 500 gestors Covid en l’atenció primària.

Han assegurat que «el seguiment de contactes no forma part del rastreig» epidemiològic, sinó que és una tasca exclusivament administrativa –no és sanitària, al seu parer–, i, per tant, la desenvolupen gestors administratius.