SENSE CONFINAMENT DOMICILIARI

L'estat d'alarma només restaura a Madrid les restriccions anul·lades pel jutge

La situació tornarà a ser la mateixa que dijous a primera hora, amb tancaments perimetrals a Madrid capital i nou municipis més

Alcalá de Henares surt de la llista a l'haver rebaixat la seva incidència de contagis per sota dels 500

zentauroepp55333136 madrid castro201009135247

zentauroepp55333136 madrid castro201009135247 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La declaració de l’estat d’alarma no significa que s’hagi de torni al confinament estricte dels mesos més durs de la pandèmia. El Govern l’utilitza aquesta vegada com a cobertura jurídica per restaurar els confinaments perimetrals amb una ratificació denegada dijous pel Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM). Des de la seva entrada en vigor la situació a la Comunitat de Madrid ha tornat a ser la mateixa que abans de la decisió judicial: no es podrà entrar ni sortir de Madrid capital i uns altres vuit municipis si no és per raons de treball, escolars i altres situacions excepcionals.

L’estat d’alarma ha entrat en vigor poc abans de les 17 hores d’aquest divendres, quan s’ha publicat al BOE, moments després que milers de madrilenys ja han marxat de pont malgrat les recomanacions en contra de totes les autoritats. La durada és, inicialment, de 15 dies.  

Es pot sancionar 

En realitat sí que hi ha un diferencia respecte a la situació anterior. Només una. Abans que es pronunciés el TSJM, la policia no podia multar els ciutadans que incomplissin l’ordre. L’aval judicial es necessitava per poder començar a sancionar, ja que la restricció de moviments afecta els drets fonamentals dels ciutadans. Amb l’estat d’alarma se salva aquest escull perquè per aquesta via es poden suspendre aquests drets sense necessitat de ratificació judicial.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que més de 7.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil es desplegaran «immediatament» a les carreteres i principals infraestructures de transports públics

Els habitants de Madrid capital, Alcobendas, Alcorcón, Parla, Móstoles, Getafe, Torrejón de Ardoz, Leganés i Fuenlabrada, poden entrar i sortir de casa i moure’s dins els límits del seu terme municipal, tot i que la recomanació és que només ho facin quan sigui imprescindible. Però només és una recomanació.

Inicialment els municipis confinats perimetralment eren deu però Alcalá de Henares ha sortit de la llista a l’haver rebaixat la seva incidència per sota dels 500 casos per 100.000 habitants, el llindar marcat per l’ordre de Sanitat per aplicar aquesta mesura als municipis de més de 100.000 habitants. 

Bars i comerços

La resta de mesures de l’ordre de Sanitat que afecten els aforaments i horaris de comerços i bars ja continuaran en vigor perquè el tribunal no va suspendre aquesta part de la norma. Els bars, restaurants i cases d’apostes han de tancar a les 23 hores, tot i que no poden admetre nous clients des de les 22. Tampoc podran donar servei a la barra. Els aforaments a l’interior queden reduïts al 50% i a les terrasses al 60%.  Les taules o agrupacions de taules han de guardar una distància d’almenys 1,5 metres respecte a les cadires assignades a les altres taules o agrupacions de taules. L’ocupació màxima de persones per taula o agrupació de taules serà de sis.

En el cas dels establiments, locals comercials i serveis oberts al públic, l’aforament màxim és del 50% i l’hora de tancament no podrà superar les 22 hores.

Notícies relacionades

A les acadèmies, autoescoles i centres privats d’ensenyament no reglats l’aforament màxim serà del 50%.

Les reunions tant públiques com privades continuen limitades a sis persones a tota la regió, com ja va establir una ordre de la comunitat a mitjans de setembre.