CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Els CAP a Catalunya estan en «extrema emergència», denuncien activistes

Carreguen contra el pla de Salut per enfortir l'atenció primària: l'augment de metges i infermeres és «irrisori»

undefined54952296 pla mitj  de trini cuesta  de marea blanca  mar a luz talave200916133427

undefined54952296 pla mitj de trini cuesta de marea blanca mar a luz talave200916133427 / Pol Sola

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Representants de la Marea Blanca de Catalunya, el Fòrum Català d’Atenció Primària (Focap) i Rebel·lió Atenció Primària han coincidit a denunciar aquest dimecres que l’atenció primària en aquesta comunitat està en una situació d’«extrema emergència».

En roda de premsa, aquestes tres entitats han deplorat que el pla de la Conselleria de Salut per enfortir i transformar l’atenció primària a Catalunya, que va presentar el Govern divendres dia 11, no serveix i es queda curt, especialment pel que fa a les dotacions previstes de metges i infermeres.

Així ho ha indicat Mari Luz Talavera, vicepresidenta de Focap, en roda de premsa conjunta amb les altres dues organitzacions a Barcelona, en la qual ha explicat que «la inversió prevista és un bon gest, però a l’hora de la veritat és irrisori l’augment de metges i infermeres» per equip d’atenció primària.

Per la seva part, Trini Cuesta, representant de la Marea Blanca de Catalunya, ha explicat que el diagnòstic de la situació és «un desastre» i d’«extrema emergència» per als sanitaris i els ciutadans.

«La situació és especialment greu en les àrees de Catalunya on s’han tancat centres d’atenció primària i consultoris que no s’han tornat a obrir», ha considerat.

Col·lapse dels CAP

Segons ha relatat, moltes persones opten per automedicar-se davant «el col·lapse» dels telèfons dels CAP i els malalts crònics han deixat de rebre el seguiment dels seus metges.

Fonts de diversos consultoris han explicat que els metges de família han fet una borsa comuna de malalts als quals trucar si s’han sol·licitat consultes, tenir en compte si són o no persones adscrites a les seves llistes de pacients.

Tampoc es donen hores de visites que no estiguin relacionades amb la Covid-19 i només s’atenen les visites urgents en alguns CAP.

S’anul·len visites als malalts crònics i es fan per telèfon, de manera que els pacients l’han de portar sempre a sobre perquè si truquen i no es respon es corre el risc de perdre la visita o que s’ajorni per quan el facultatiu tingui temps.

Premià de Dalt, un poble de més de 10.000 habitants de la comarca barcelonina del Maresme, va tancar el seu consultori al març i no s’ha obert des d’aleshores, ha denunciat un usuari.

Salut va considerar que aquests tancaments eren necessaris en els moments més àlgids de la pandèmia per reestructurar l’atenció als usuaris i, a l’estiu, poder afrontar les vacances dels sanitaris, una situació que no ha canviat al setembre.

Visites

Cuesta ha aconsellat als ciutadans que exigeixin visita, ja sigui telefònica o presencial, amb el metge de família que toca i que no acceptin les prescripcions de medicaments per telèfon.

«Si perdem aquestes dues condicions, que ens vegi o atengui el metge o que ens visitin de forma presencial quan sigui necessari, la primària es convertirà en un centre de trucades i els que perdrem serem tots», ha sentenciat.

Notícies relacionades

El problema, al seu judici, «és de responsabilitat política del Govern» i «no és casual» que mentre l’atenció primària a Catalunya es «degrada», les mútues tenen cada vegada més clients.

«Els que poden pagar, fan l’esforç i paguen mútua, però n’hi ha que no poden», ha dit Trini Cuesta.