PREVISIÓ DELS EXPERTS

Els immunòlegs adverteixen que «en qualsevol moment» la pandèmia pot tornar al març i l'abril

El president de la Societat Espanyola d'Immunologia demana limitar la vida social

undefined54528798 graf2708  santander  17 08 2020   el presidente de la socied200817185549

undefined54528798 graf2708 santander 17 08 2020 el presidente de la socied200817185549 / Pedro Puente Hoyos

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de la Societat Espanyola d’Immunologia (SEI), Marcos López Hoyos, ha advertit que Espanya podria tornar a una situació de la Covid-19 molt greu «en qualsevol moment». «Tot i que no podem dir que hi hagi una segona onada, tot apunta que en qualsevol moment la situació pot tornar a l’escenari del març i l’abril», ha alertat.

Per això, els ponents del curs ‘Immunologia en la pandèmia de la Covid-19’, que forma part dels cursos d’estiu de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) han analitzat les mesures de gestió sanitària que s’estan posant en marxa i quines cal que es potenciïn. «Les restriccions de mobilitat encara no han demostrat la seva eficàcia. El que sí que l’ha demostrat és la contenció domiciliària», ha assenyalat la secretària de la SEI, Carmen Cámara Hijón.

Per això, ha apuntat que «la mesura més eficaç seria la quarantena de 14 dies de tots els contactes d’un cas positiu». «És una cosa que hem relaxat amb la nova normalitat i s’hauria d’aconseguir», ha instat.

Els dos metges han remarcat la importància de la coordinació entre les comunitats autònomes per a l’eficàcia real d’aquestes decisions. «M’agradaria que tornéssim a l’estat d’alarma i no actuar amb respostes independents, però és un tema polític. Afortunadament, les comunitats autònomes es comuniquen, però sempre hi ha discordances», ha apuntat López Hoyos.

Contra els antimascaretes

Els experts han qualificat les concentracions de diumenge passat en contra de les mascaretes com a «lamentables» i aposten per conscienciar la població de les mesures de distanciament. «Si haguéssim afavorit la immunitat de grup traient les mascaretes, ara tindríem immunitat de grup, però haurien mort gairebé tres milions d’espanyols», ha dit el president de la SEI.

Una altra de les mesures que s’estudien és la de crear petites bombolles. «Podem tenir vida social, però l’hem de controlar a una bombolla el més tancada possible. D’aquesta forma, si hi ha un cas positiu, es podrà rastrejar millor», ha expressat López Hoyos.

Precisament aquesta mesura és la que s’està meditant aplicar quan les escoles obrin al setembre. «Hem d’aconseguir que un professor i la seva aula tinguin poc contacte amb la resta perquè, si hi ha un positiu, no hàgim d’enviar a casa una escola sencera», ha afegit Cámara.

Esperança en la vacuna

Notícies relacionades

L’esperança continua estant en una vacuna, sobre la qual Cámara ha assenyalat l’hivern vinent com una possible data, «sent realistes i una mica optimistes». «El problema és que no només ha d’existir la vacuna, sinó que en tinguem prou unitats. I caldrà prendre mesures d’optimització, com decidir a qui es vacuna primer», ha afegit.

Sobre la vacuna que el president de Rússia, Vladimir Putin, va anunciar la setmana passada contra la Covid-19, el president de la SEI ha insistit que «no té cap evidència científica». «És una autentica temeritat no passar per les quatre fases d’un assaig clínic abans d’utilitzar una vacuna. I el que sabem en ciència és que quan les coses no es publiquen és que no s’estan fent», ha afegit la secretària.