EL PORTAVEU PACIENT

'Sant Simón', per als companys de professió

Epidemiòlegs i experts en salut pública admiren la feina i l'aguant del metge davant dels atacs i crítiques personals

zentauroepp53662809 simon200606195011

zentauroepp53662809 simon200606195011 / Borja Puig de la Bellacasa

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Alguns especialistes en salut pública i epidemiòlegs comencen referir-se al director del Centre de Coordinació d’Alerta i Emergència Sanitàries (CCAES) com a Sant Simón. No els falta raó. Cada dia durant tres mesos ha comparegut diàriament per intentar explicar l’evolució de l’epidèmia i conscienciar els ciutadans aliè a la tempesta d’insults, desqualificacions i fins i tot demandes judicials que cada dia van en augment malgrat que la situació millora cada dia.

A cada desqualificació o acusació respon sempre el mateix: «No tinc temps d’ocupar-me d’aquestes coses». Quan s’ha equivocat, rectifica. I si hi va haver errors importants a l’hora de valorar la importància del que s’acostava, els seus col·legues saben que va ser una fallada d’apreciació compartida per la resta de països i experts.

El que és segur és que no deixa indiferent ningú. La seva enorme exposició mediàtica no l’ha cremat. Al contrari, davant un legió de detractors s’aixeca una de fans només superada per la quantitat de mems de la qual ha sigut objecte a les xarxes socials. 

 La majoria d’acusacions no resisteixen una anàlisi rigorosa. Un diari titulava aquest dissabte en portada que la Comunitat de Madrid va desaconsellar acudir a la manifestació del 8-M quan Simón callava. En realitat, el govern d’Ayuso va desaconsellar manifestar-se «als contactes dels contagiats», una cosa que era òbvia, ja que havien de passar un període d’aïllament segons els protocols de Sanitat. No només no havien d’anar a la manifestació, sinó romandre aïllats.

Notícies relacionades

Simón va anar fins i tot més enllà que Madrid i va demanar a les persones que tinguessin símptomes sospitosos que no acudissin a actes massius com el 8-M. Una cosa a la qual no va fer cas el líder de Vox, Santiago Abascal, que va propagar el virus entre els seus correligionaris en el míting de Vistalegre.

En el deure de Simón caldrà apuntar la pèrdua de credibilitat de les xifres del Govern. Ho hauria tingut més fàcil si el contacte amb la premsa no hagués sigut només telemàtic. En la pandèmia de la grip A els especialistes es reunien amb els mitjans de comunicació per pactar cada canvi de criteri a l’hora de presentar les estadístiques per assegurar-se que fossin comprensibles per a la població.