NOUS BROTS

Salut confirma 19 positius en un centre de Reus, mentre que 50 temporers estan aïllats a Lleida

El brot a Tarragona es tracta de 17 usuaris i dos professionals, i el cas de Seròs són persones que han estat en contacte amb un infectat

L'epidemiòleg Trilla admet que aquests brots són una «mala notícia», però celebra que s'hagin detectat a temps

foto 3657133

foto 3657133

3
Es llegeix en minuts
Agencias

Catalunya ha registrat dos nous brots de Covid en les últimes hores. Ahir a la nit el Departament de Salut va confirmar 19 casos positius de coronavirus al centre sociosanitari Monterols de Reus, que gestiona el Grup Pere Mata. A més, 50 temporers a Seròs (Lleida) han sigut posats en quarantena després d’haver estat en contacte amb un positiu.

En el cas del centre de Reus, els resultats de les PCR dels 19 afectats s’han confirmat aquest mateix dimecres. Es tracta de 17 usuaris del centre i de dos professionals que hi treballen. Dels 17 usuaris, 7 eren simptomàtics i 10 asimptomàtics, mentre que, per part dels dos treballadors, n’hi havia un de cada tipus. Els 19 casos, no obstant, són lleus i no hi ha cap patologia greu.

Durant el mes d’abril ja s’havia detectat en aquesta infraestructura sociosanitària alguns casos positius de Covid-19 (50 casos entre professionals i usuaris), i al maig hi va haver un augment de casos. Des d’aleshores fan proves PCR periòdiques. Ara s’hi suma aquest nou episodi.

El centre té habilitada una zona lliure de coronavirus i una altra que no, que és on s’han aïllat els usuaris que han donat positiu. Quant als dos professionals infectats, se’ls ha posat en aïllament domiciliari.

Visita al centre aquest divendres

 El Departament de Salut i l’Agència de Salut Pública verificaran demà, divendres, en una visita presencial, les mesures de prevenció primària al Monterols de Reus.

La visita ja estava programada abans de saber-se que s’havien produït 19 contagis, segons informa la Regió Sanitària Camp de Tarragona (RSCT) del Departament de Salut.

El centre disposa de 100 places, ateses per 91 professionals. En el moment de detectar-se el brot hi havia 92 usuaris i compta amb una zona d’aïllament.

El Servei de Vigilància Epidemiològica, la direcció del centre i la Unitat de Salut Laboral fan un seguiment diari, cosa que detecta casos nous, fa recomanacions de nous cribratges i d’aïllament i controla les altes.

També s’han controlat els contactes que han tingut els professionals contagiats amb el seu entorn familiar, amb les pertinents recomanacions de vigilància.

A Seròs, a Lleida, una cinquantena de temporers de la campanya de fruita estan confinats a l’alberg de l’empresa on s’allotjaven com a mesura de precaució per haver estat en contacte amb un treballador que ha donat positiu de coronavirus.

L’alcalde del poble, Josep Antoni Romia, ha explicat aquest dimecres que la conselleria «ha actuat amb diligència tant en l’aïllament dels treballadors com en el trasllat del treballador malalt a Lleida».

Positiu sense símptomes

Romia ha detallat que el temporer que ha donat positiu no presentava símptomes i que en els pròxims dies Salut farà proves als seus companys confinats.

L’alcalde també ha alertat que al municipi estan arribant cada vegada més temporers sense permís que busquen feina.

Romia també ha assenyalat que els treballadors confinats no tenen cap contacte amb el municipi, ja que treballen en una empresa que és als afores, així que ha remarcat que la situació es viu amb «normalitat absoluta». 

Ràpida detecció

Notícies relacionades

L’aparició d’aquests dos nous brots a Catalunya ha sigut valorada pel cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, com una «mala notícia», però ha celebrat que en els dos casos s’hagi detectat ràpid.

En declaracions a Catalunya Ràdio, ha constatat que la detecció i les mesures de control hagin arribat «a temps», i ha dit que espera que no progressin i que la cadena de transmissió no s’estengui. Sobre les dades de morts aportades per l’INE, Trilla ha constatat que és una xifra una mica discrepant amb la de l’excés de mortalitat, perquè és més baixa, i caldrà veure al final quines són les dades reals.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions