CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: La por de recollir l'alta d'un familiar quan encara és positiu

El protocol marca que un pacient sense símptomes pot sortir de l'hospital als 14 dies, tot i que la PCR detecti el virus

El contagi en aquests casos és «altament improbable», però tampoc hi ha la certesa que no hi hagi cap risc

residenciaok

residenciaok

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La pandèmia del coronavirus deixa rere seu un cúmul de doloroses imatges i sentiments: avis morts en residències, persones que no es van poder acomiadar dels seus familiars abans de morir, solitud, incertesa. I, també, la paranoia: la por permanent d’encomanar-se, fins i tot, entre els familiars.

Ha passat en moltes famílies: un membre que ha estat ingressat per Covid-19 rep l’alta hospitalària quan la situació clínica ho permet, malgrat que la PCR (el frotis que detecta el virus) és positiva. No és cap negligència, ja que ho estableix el protocol del Ministeri de Sanitat. 

Els pacients donats d’alta que encara són positius pel virus s’han de quedar aïllats en una habitació de casa seva durant 14 dies. Però la cosa es complica quan es tracta de persones dependents que necessiten ajuda per menjar, vestir-se, rentar-se o moure’s. En aquests casos, el temor dels familiars al contagi és encara més gran, a causa de la impossibilitat de portar a terme un aïllament segur. A Catalunya s’han habilitat hotels medicalitzats per a casos d’aquest tipus, però no és així a totes les comunitats autònomes. Hi ha hagut famílies que s’han negat a recollir l’alta hospitalària fins que la PCR del pacient donés positiva.

Només a qui ha sigut ingressat

Les PCR són proves que es fan només a qui ha sigut ingressat, no a qui passa la malaltia a casa. A aquests últims, si després de 14 dies dels primers símptomes ja no en presenten, se’ls dona oficialment per curats.

«La PCR detecta una porció del virus que és a les vies respiratòries. Però això en cap moment indica que el virus s’estigui multiplicant i es pugui transmetre», explica Benito Almirante, cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron. Quan passen dues o tres setmanes del diagnòstic de la Covid-19, el 80% de les persones, hagin sigut sotmeses o no a algun tractament, donen negatiu en una PCR: és a dir, estan oficialment lliures de la malaltia.

«La PCR detecta una porció del virus a les vies respiratòries. Però això no indica que el virus s’estigui multiplicant i es pugui transmetre»

Benito Almirante

Cap de Malalties Infeccioses de la Vall d’Hebron

No obstant, un 20% continua donant positiu, una cosa que pot durar entre dues o tres setmanes més. «Però aquesta prova positiva no indica que la malaltia sigui activa, sinó que només detecta restes del virus que ja no són viables. És altament improbable que després de 14 dies, fins i tot amb una PCR positiva hi hagi transmissió. Però no en tenim la certesa, per això recomanem l’aïllament», afegeix Almirante.

Així, a les persones dependents caldrà atendre-les amb les corresponents precaucions: mascareta per al cuidador i el pacient, guants, rebutjar la roba en una bossa a part, el sempre imprescindible rentar-se les mans i minimitzar el temps que es passa amb la persona contagiada. És convenient, a més, que aquestes cures no les facin altres persones que també formen part del grup de risc, això és, els més grans de 65 anys.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, és el cas més conegut de pacient que va continuar donant positiu de coronavirus quatre setmanes després del diagnòstic inicial. «És una excepcionalitat, que no una raresa», diu aquest infectòleg de la Vall d’Hebron.

El marge d’error dels tests

«La PCR dona de vegades falsos negatius», adverteix per la seva banda Ester Ballana, viròloga-immunòloga i investigadora principal d’IrsiCaixa. «Pots tenir un negatiu, però la simptomatologia clínica és clarament de la Covid-19. I això passa bastant sovint, és freqüent. Es creu que, en aquests casos, la càrrega viral és massa petita per poder-la detectar», explica. Aquest exemple serveix per il·lustrar el marge d’error que tenen les proves PCR.

«Aquestes proves de vegades donen falsos negatius. És a dir, no detecten el virus perquè la càrrega viral és massa petita, però la simptomatologia és clarament de la Covid-19»

Ester Ballana

Investigadora principal d’IrsiCaixa

Ballana es mostra prudent sobre això. «Si la PCR és positiva, hi ha virus que s’estan produint, i no hi ha prou estudis per assegurar que no és contagiós. En principi ho és, tot i que hagin passat molts dies des del primer diagnòstic», opina. El temps mitjà que un pacient no greu (aquests casos se’n van a les ucis) s’està a l’hospital és d’entre cinc i set dies. Així que aquesta viròloga no descarta que el percentatge de PCR positius que se’n van a casa sigui «bastant alt».

Notícies relacionades

La sensibilitat d’aquestes proves i la quantificació de la càrrega viral encara és, com tot el que envolta al coronavirus, una «mica incert». «Però si una persona ha estat 14 dies a l’hospital, l’han tractat i donat l’alta és perquè compleix les condicions per anar-se’n a casa. Això sí, es recomana l’aïllament». En el cas de les persones dependents, amb la protecció adequada, la probabilitat de transmissió és «mínima».

Es tracta d’una situació molt semblant a la viscuda a l’inici de la pandèmia per moltes persones amb una simptomatologia lleu a qui mai es va arribar a testar. La recomanació era (i encara és) quedar-se a casa i tornar a trucar si els símptomes empitjoren. «A aquestes persones que donen positiu en una PCR se les pot tractar de la mateixa manera», diu Ballana.