CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Aquest dissabte Espanya registra 102 morts, la xifra més baixa en dos mesos

Durant tota la pandèmia ja han mort 27.563 persones i s'han contagiat 230.698 més

Fernando Simón atribueix l'augment d'infeccions al fet que les CCAA fan més proves PCR

zentauroepp53418734 clinic200515113332

zentauroepp53418734 clinic200515113332 / Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Aquest dissabte Espanya ha registrat 102 morts respecte a divendres (un 0,4% més), la xifra més baixa des del 16 de març, és a dir, des de fa exactament dos mesos. Onze de les disset comunitats autònomes han comptat avui o un mort o cap. Catalunya (on ja han mort 6.557 persones i se n’han encomanat 63.114 des de l’inici de la pandèmia) va registrar ahir divendres 33 morts, que suposen aquest dissabte un terç de totes les que han tingut lloc a Espanya en les últimes 24 hores.

A més, Espanya també ha comptabilitzat 539 noves infeccions, cosa que suposa un increment del 0,23% respecte al dia anterior. Des que va començar la pandèmia, a Espanya ja s’han notificat un total de 230.698 casos confirmats de Covid-19 i 27.563 morts, així com 144.446 infeccions curades.

Segons el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, l’augment de contagis d’aquest dissabte segueix la «mateixa línia» que la d’altres dies, i es deu al fet que les comunitats autònomes han incorporat nous mecanismes de detecció precoç. Així, es detecten més casos perquè també se’ls estan fent proves a persones asimptomàtiques. «Hi haurà un increment important de deteccions de PCR», ha afirmat Simón, que a més ha avisat que a Espanya hi ha un «important nombre» de persones amb coronavirus però sense símptomes.

Notícies relacionades

Preguntat per la insistència de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, de passar a la fase u (una cosa que Sanitat de moment rebutja), Simón ha explicat que cal tenir una «cura especial» amb Barcelona i Madrid, dues comunitats que, a més d’haver sigut colpejades amb especial força per la pandèmia, són «importants nexes de comunicació» al país. «Madrid està millorant molt, però va partir d’un punt molt alt», ha dit. 

I, quant a les manifestacions (com la que es va celebrar aquesta setmana al barri de Salamanca de Madrid o les que demana celebrar la Generalitat de Catalunya), Simón ha respost que a ell no li competeix decidir si es poden fer o no, però que, en tot cas, cal ser especialment cautelosos amb els esdeveniments en què es reuneixen moltes persones i mantenir la distància de seguretat.