AL BARRI DE SANTS

La Generalitat intervé la residència de gent gran Mossèn Vidal i Aunós

El centre, denunciat per maltractament i abusos sexuals, és l'onzè en el qual actua la Conselleria de Salut

L'Administració catalana detecta «falta de recursos» i les famílies denuncien almenys 21 morts

image-2

image-2

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez / Elisenda Colell

La Conselleria de Salut ha intervingut la residència Mossèn Vidal i Aunós, situada al barri de Sants de Barcelona, davant de «la falta de recursos» per part d’Eulen,  l’empresa gestora, per atendre els residents en el marc de la pandèmia de coronavirus. Segons les famílies, en aquest centre, amb 112 places, ja han mort 21 persones i n’hi ha 75 més de contagiades, cosa que representa el 90% del total.

Amb aquest, la Generalitat ja ha intervingut 11 centres residencials i ha encarregat temporalment la gestió de Mossèn Vidal i Aunós (que es troba al 52,6% de la seva capacitat) a la Fundació Vella Terra, segons han explicat fonts del departament als mitjans aquest dimarts. Els familiars rebutgen que aquesta gestió sigui temporal i temen que Eulen torni a gestionar-la. «Recolzem que s’hagi retirat la gestió a Eulen i demanem que deixi de gestionar-la també en el futur. Estem preocupats per si aquesta empresa torna», explica María José Carcelén, membre de la Coordinadora de Residències 5+1.

L’imminent retorn dels pacients hospitalitzats (una part dels seus residents havia sigut derivada a centres hospitalaris després d’un contagi massiu) ha propiciat aquest canvi de gestió davant de la dificultat «per atendre el nou volum de persones», segons Salut. Des del 14 d’abril s’han realitzat dues desinfeccions integrals d’aquest centre, segons Carcelén, i també s’han realitzat tests de coronavirus entre les seves parets. Però malgrat totes aquestes mesures, no s’ha evitat que gran part dels seus residents i personal hagi resultat contagiat de Covid-19, denuncia aquesta dona. «És evident que alguna cosa no s’ha fet bé», apunta. La Coordinadora de Residències 5+1 denuncia que el centre Mossèn Vidal i Aunós no té «equipament mèdic» ni tampoc un doctor que treballi les 24 hores.

Investigació

La residència Mossèn Vidal i Aunós, de titularitat pública i que gestionava l’empresa Eulen, estava sent investigada des del mes de març passat després de la denúncia de maltractaments i abusos sexuals a una resident malalta d’Alzheimer. Dos dels cuidadors del centre van ser posteriorment detinguts i el Govern va iniciar per la seva part una investigació interna per aclarir l’ocorregut. La denunciant va aportar vídeos en els quals es veia com almenys dos cuidadors insultaven i vexaven la dona, amb un elevat grau de demència i dependència, li realitzaven tocaments i li pegaven. «Per tot això, des del principi ens va preocupar molt que fos Eulen qui gestionés aquesta residència», assenyala Carcelén.

No obstant, la de maltractaments i abusos sexuals no és l’única denúncia que els familiars han interposat contra aquest geriàtric. L’estiu passat els familiars van exposar que els avis van viure diverses setmanes amb elevades temperatures en el centre, ja que que l’aire condicionat i els sistemes de refrigeració s’havia espatllat en plena onada de calor

Notícies relacionades

No obstant, les crítiques es remunten a fa ja tres anys, quan els familiars d’aquest i quatre geriàtrics més de Barcelona van denunciar a EL PERIÓDICO que els avis no rebien una correcta alimentació, ni tampoc un tracte adequat, en part, per l’escassetat de mitjans i recursos. Va ser llavors quan el Govern va optar per rescindir el contracte a les empreses que havien guanyat el concurs públic per gestionar-los. No obstant, en alguns d’aquests centres, les mateixes empreses van tornar a guanyar el contracte posterior per gestionar-les, com va passar en el Bon Pastor, on també hi ha hagut diverses morts després de la pandèmia del coronavirus.

Més enllà d’aquesta residència, la gestió privada d’una trentena de geriàtrics públics a Catalunya, com és el cas de Vidal i Aunós, continua estant en el punt de mira. Diversos treballadors han relatat les lamentables condicions laborals, la falta de mitjans i de temps per poder assistir els avis correctament en aquests centres. Segons molts familiars, el problema és que molts d’aquests centres públics estan en mans d’empreses multiserveis o de la construcció, que guanyen els concursos públics oferint rebaixes temeràries dels preus dels serveis.