109 DILIGÈNCIES

La majoria de residències de gent gran investigades i controlades per la Covid-19 són catalanes

La fiscalia manté obertes a Catalunya diligències civils i penals que afecten 106 centres

Una vintena de jutjats a Espanya, entre els quals Sabadell i Cerdanyola, han iniciat indagacions

zentauroepp53248227 soc roca residencia madrid200427170428

zentauroepp53248227 soc roca residencia madrid200427170428 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La meitat de les diligències civils o penals obertes a Espanya per la fiscalia  a residències de gent gran corresponen a Catalunya, segons les dades ofertes aquest dimecres per la Fiscalia General de l’Estat. A la comunitat catalana es mantenen obertes diligències penals o d’àmbit civil que afecten, almenys, 106 residències, mentre que al territori espanyol aquesta xifra n’acumula més de 300.

La majoria dels afers registrats a Catalunya i que encara estan en tràmit són civils i van dirigits a protegir els drets de les persones vulnerables. En concret, hi ha procediments de seguiment en marxa a almenys 81 geriàtrics catalans, tot i que en alguns casos aquest control és genèric i afecta diversos centres. Només la Fiscalia de Barcelona tramita un assumpte en què s’inclouen 15 residències de gent gran. Les investigacions penals, en canvi, ascendeixen a 25 a Barcelona i Tarragona (a Lleida i Girona no n’hi ha cap). Una d’aquestes diligències es va iniciar arran de la denúncia d’un particular contra l’Administració. Només s’ha arxivat un cas a Vilanova i la Geltrú.

Catalunya és la comunitat autònoma en què la fiscalia ha obert més diligències civils i penals, després de Madrid, en què s’han registrat 74 assumptes, en la majoria (69), això sí, s’investiga si s’ha comès cap delicte. En tot l’Estat continuen tramitant-se 176 casos per la via civil i 143 per la penal.

Una dada que cal tenir en compte és que una vintena de jutjats de tot Espanya ja tenen obertes causes per determinar si hi va haver irregularitats relacionades amb la gestió de la pandèmia del Covid-19 en residències de gent gran o no. Un d’aquests procediments s’ha registrat als jutjats de Sabadell i un altre al de Cerdanyola del Vallès, arran de la denúncia directa d’afectats per la pandèmia.

No obstant, aquest nombre pot veure’s incrementat en les pròximes setmana si es tenen en compte les indagacions obertes a les diferents fiscalies, tant en les catalanes com en les de la resta de l’Estat. Així mateix, si algun familiar presenta de forma individual una denúncia als jutjats, la fiscalia, en aquest cas concret, hauria de deixar d’investigar i passar totes les indagacions a l’òrgan judicial que correspon.

Ascens d’assumptes penals

L’evolució d’aquest tipus d’actuacions penals impulsades per la fiscalia continua en ascens, ja que fa una setmana les dades oficials donaven en total a Espanya 109 diligències penals i una dotzena de causes ja obertes als jutjats. Els casos en els quals s’investiga la possible comissió d’un delicte continuen sent més nombrosos a Madrid –que passa de 42 a 61 diligències fiscals incoades en set dies una– i a Catalunya, en suma una més des de l’última actualització i se situa en un total de 25 assumptes penals.

Les diligències penals aportades per la Fiscalia General donen una fotografia que no és fàcil de quantificar en xifres totals, ja que cal tenir en compte expedients arxivats, d’altres que s’acumulen perquè afecten centres objecte de diverses denúncies i actuacions que no són específiques a residències de gent gran, sinó que afecten altres tipus de centres assistencials o terapeutes o professionals de manera individual.

Notícies relacionades

A més, les dades facilitades per la fiscalia han sigut obtingudes pels fiscals superiors de les comunitats autònomes, per això la majoria dels arxivaments decretats fins al moment responen al caràcter prospectiu de les denúncies interposades en relació amb fets ocorreguts tant en residències com en instal·lacions sanitàries, segons apunta la fiscalia en una nota.  En algunes fiscalies s’han obert investigacions arran de denúncies presentades per Vox.

El nombre d’actuacions és també notable en el cas de les Castelles, ja que a Castella-la Manxa s’acumulen 14 diligències penals. Andalusia continua estant exempta d’actuacions, perquè es va arxivar la presentada per Vox a la Fiscalia Provincial de Huelva, mentre que a l’Aragó s’acumulen tres diligències penals obertes. A Astúries es va arxivar també l’escrit de denúncia que aquest partit polític va interposar a la fiscalia provincial.