DES D'AVUI

Sanitat prohibeix les vetlles i les cerimònies fúnebres per evitar el contagi

El veto, establert en una ordre publicada en el BOE, afecta totes les morts, no només les causades per coronavirus

Un ata??d junto a varias coronas de flores f??nebres en el Tanatorio Crematorio M??mora Coslada el mismo d??a en el que el Ayuntamiento de Madrid ha informado que Funeraria de Madrid no dar?? servicio a fallecidos por Covid-19 hasta no tener el material necesario, en Coslada/Madrid (Espa??a) a 23 de marzo de 2020.

Un ata??d junto a varias coronas de flores f??nebres en el Tanatorio Crematorio M??mora Coslada el mismo d??a en el que el Ayuntamiento de Madrid ha informado que Funeraria de Madrid no dar?? servicio a fallecidos por Covid-19 hasta no tener el material necesario, en Coslada/Madrid (Espa??a) a 23 de marzo de 2020. / Ricardo Rubio (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Sanitat prohibeix des d’aquest dilluns la celebració de vetlles en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, així com als domicilis particulars i cerimònies fúnebres per evitar el contagi del coronavirus.

Així ho recull l’ordre SND/298/2020 de 29 de març publicada al Butlletí Oficial de l’Estat, en què es detalla que la prohibició afecta tots els morts, i no només els infectats per coronavirus.

En aquest sentit, Sanitat reconeix que «a causa de les especials característiques que envolten les cerimònies fúnebres, és difícil assegurar l’aplicació de les mesures de contenció i distanciament amb la separació interpersonal de més d’un metre necessària per limitar la propagació del virus».

Només tres familiars

No obstant, el departament que dirigeix Salvador Illa estableix que la participació en la comitiva per a l’enterrament o comiat per a cremació de la persona morta es restringeix a un màxim de tres familiars o pròxims, a més, en el seu cas, del ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

A més, el Ministeri ha fixat, a més, que durant el període de vigència de l’estat d’alarma, els preus dels serveis funeraris no podran ser superiors als preus vigents anteriorment al 14 de març del 2020, quan va entrar en vigor l’estat d’alarma.

Notícies relacionades

En aquest sentit, les empreses de serveis funeraris hauran de facilitar a l’usuari, amb caràcter previ a la contractació del servei, un pressupost desglossat per cada un dels conceptes inclosos i la llista de preus vigent anteriorment al 14 de març del 2020, fins i tot en el supòsit que resulti necessari realitzar actuacions específiques com a conseqüència de les morts produïdes a causa del coronavirus.

Finalment, Sanitat estableix que tampoc es podran realitzar pràctiques de tanatoestètica, intervencions de tanatoprèxia ni intervencions per motius religiosos que impliquin procediments invasius en el cadàver a persones mortes per Covid-19.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions