Reial decret

Vacances 'forçoses', ertos i teletreball: els principals dubtes de l'aturada

El Govern ordena la paralització de les activitats no essencials i envia els seus treballadors a casa amb permís retribuït a càrrec de les empreses

segea52948277 graf2430  madrid  27 03 2020   fotograf a facilitada por el 200329101526

segea52948277 graf2430 madrid 27 03 2020 fotograf a facilitada por el 200329101526

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha ordenat la paralització de les activitats no essencials entre el 30 de març i el 9 d’abril (tots dos inclosos) i que els treballadors que les fan es quedin a casa amb permís retribuït a càrrec de les empreses. ¿Què passarà amb els empleats afectats per un erto? ¿Poden les empreses continuar recorrent a aquests expedients? ¿Com tornaran els treballadors les hores pendents? ¿Quins terminis tindran? ¿Què passa amb la gent que està fent teletreball?

Aquests són alguns dubtes que ha generat entre empreses i empleats les noves mesures del Govern. A falta de conèixer els detalls del reial decret, que està pendent de ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i que pot modificar part de la present informació, EL PERIÓDICO ha tingut accés a un esborrany previ que permet resoldre alguns d’aquests dubtes. 

¿Com i quan es recuperen les hores?

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicitat durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que les hores deixades de treballar fins al 9 d’abril (inclusivament) passaran a ser acumulades en una borsa d’hores. I l’empresa i el treballador hauran de negociar com i en quins terminis la reorganitzen, sempre amb la data límit del 31 de desembre del 2020. Díaz no ha donat més detalls sobre això, però en un esborrany a què ha tingut accés EL PERIÓDICO es concreta que les parts disposaran de set dies, una vegada comenci formalment la negociació, per pactar una fórmula. Si empresa i treballador no assoleixen un acord, serà l’empresa la que decideixi unilateralment la redistribució d’aquestes hores. Sempre amb l’obligació de respectar els descansos garantits per llei. En aquest sentit, l’esborrany del reial decret (a falta de la versió definitiva que publiqui el BOE) també obre la porta que els treballadors computin dies festius per les jornades deixades de treballar.

¿Què passa amb les persones que estan fent teletreball?

La nova restricció a l’activitat econòmica aprovada pel Govern no tindrà efecte sobre les empreses que puguin continuar produint mitjançant el teletreball. Independentment de si la seva activitat té la consideració d’essencial o no essencial. La mesura del Govern persegueix reduir el trànsit de persones a les vies públiques per frenar la propagació del virus i això no és incompatible amb les fórmules de treball a distància.

El teletreball és una modalitat que porten setmanes incentivant des de l’Administració, patronals i sindicats per pal·liar els actuals efectes del coronavirus. I són moltes les empreses que han adaptat les seves rutines a aquest mecanisme. Concretament, segons un estudi publicat ahir per la consultora KPMG, el 96% de les companyies espanyoles que es podien permetre treballar a distància ho estan fent.

Ertos i reducció de jornada

Les mesures aprovades ahir pel Consell de Ministres no alteraran els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) que les empreses hagin iniciat. És a dir, les companyies que tinguin en marxa un erto no l’hauran d’interrompre ni pagar el permís retribuït als seus empleats, ja que aquests estan suspesos d’ocupació mentre duri l’estat d’alarma. Ni els treballadors hauran de tornar les hores deixades de treballar.

Sí que interromprà aquells ertos parcials o amb reducció de jornada, ja que el reial decret obliga a interrompre totalment les activitats no essencials. En els esmentats casos, les empreses només han de donar permís retribuït per la part proporcional a la reducció de jornada no contemplada en l’erto. De la mateixa manera que els empleats hauran de tornar la mateixa proporció d’hores.

Notícies relacionades

El reial decret de l’Executiu tampoc impedeix que aquelles companyies que no hagin optat per la fórmula de l’erto ho facin. De fet, la nova restricció del Govern augmenta els supòsits de causa de força major i amplia el tancament obligat per una decisió governamental que ja afectava negocis com ara els hotels o locals d’oci, entre d’altres. Sí que obre una via per a aquelles empreses que no vulguin realitzar un erto i puguin així recuperar les hores no treballades.

Permisos i incapacitat temporals

Les empreses no hauran d’abonar dies de permís retribuït a aquells treballadors que entre el 30 de març i el 9 d’abril es trobin de permís de paternitat o maternitat, excedència o incapacitat temporal. Ni tampoc els treballadors acumularan en una borsa hores pendents. La relació laboral en aquests supòsits està regida per condicions especials que el decret no altera. I els treballadors només passarien a regir-se per les condicions generals en cas que el seu permís per paternitat o maternitat, excedència o incapacitat temporal vencessin abans del 9 d’abril. En aquest cas, tindrien permís retribuït obligatori durant els dies restants fins a l’esmentada data i haurien de tornar el mateix nombre d’hores.