PRONÒSTIC POSITIU

Mitjà diu que la corba de Catalunya perd pendent respecte a la d'Espanya

El metge preveu que aquesta setmana disminuiran els casos i que en 10 dies baixarà la pressió a les ucis

oriolmitja2

oriolmitja2

2
Es llegeix en minuts
ACN

Oriol Mitjà, metge de l’Institut d’Investigació Germans Trias i Pujol, ha assegurat que la corba de Catalunya perd pendent i s’està desviant lleugerament de la d’Espanya. Preveu que el nombre de casos començarà a baixar aquesta setmana, i que les ucis tindran oxigen en 10 dies. «Tot són molt bones notícies. Comencem a controlar una miqueta la transmissió, tot i que hi ha molts casos i molts de greus», ha dit a Catalunya Ràdio. El metge ha indicat que només s’han detectat un 4% dels contagis, cosa que significa que hi ha uns 350.000 positius a Catalunya. «Que també és bo perquè és gent immunitzada», ha afegit. També millora, al seu judici, la situació a la conca d’Òdena, «que ha revertit, està igual que la resta de Catalunya i ha tornat a la línia normal».

Exemplaritat dels catalans

«Farem aquest esforç i en sortirem ràpid», ha dit Oriol Mitjà, que ha remarcat que els catalans fins i tot ja feien molta bondat quan no s’havia decretat el confinament total. Això es comença a veure en les estadístiques, amb uns 1.300 d’infectats nous al dia i un índex de transmissió d’1,5. «Estem acostant-nos a l’1, que és la xifra a la qual volem arribar», ha explicat.

Segons el seu parer, el confinament de la conca d’Òdena ha sigut «imprescindible», perquè el cas sortia de totes les estadístiques i ara «sembla que s’està revertint».

Molt control i confinaments parcials

Mitjà avisa que en els pròxims mesos s’haurà de continuar controlant la situació, amb una bona xarxa comunitària de detecció, aplicacions de mòbil que informin dels moviments i dels contactes amb positius i aïllaments selectius quan es detecti un petit brot comunitari.

Són mesures, ha remarcat, que s’hauran d’anar utilitzant en els pròxims mesos per sortir de forma coordinada del confinament total.

Mitjà considera molt important tenir eines com aplicacions on explicar els símptomes, però també que puguin detectar si una persona ha estat en contacte amb un positiu, i llavors poder aïllar, cosa que permetria focalitzar mesures restrictives en barris, si és que fa falta.

Al marge de les aplicacions, ha remarcat que s’haurà de reforçar els laboratoris de proves dels hospitals, però també un bon sistema de proves ràpides.

Ha indicat que el Govern ja està important aquestes proves, que són barates i bones. Hi ha un test que indica si un té anticossos, i un altre que avança si es pot patir un episodi agut en els pròxims quatre dies. Segons el seu parer, les empreses haurien de comprar aquests tests per controlar la seva plantilla. «No tenen la mateixa capacitat i precisió que el test que es fa a l’hospital, però fan la feina que han de fer, i només per quatre euros», ha assenyalat.

Perill de rebrots

Notícies relacionades

Mitjà ha constatat que els exemples de Singapur i Hong Kong demostren que no es podrà abaixar la guàrdia durant una «temporada llarga», perquè existeix el perill de rebrots greus.

Pel que fa a l’assaig que s’està duent a terme administrant medicaments per prevenir el coronavirus en persones que han estat en contacte amb positius, Mitjà ha explicat que ja han tractat més de 1.000 persones de la regió de Barcelona, incloent-hi les comarques centrals, i de l’àrea metropolitana. Si fos eficaç per parar els contagis «canviaria el rumb de l’epidèmia» i seria una «gran troballa», ha avisat.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions