PANDÈMIA GLOBAL

Radiografia d'Igualada, el municipi amb el qual més s'acarnissa el coronavirus

Té una taxa de mortalitat de 63 morts per cada 100.000 habitants; a la Llombardia és de 41,6

«Aquesta és la regió amb més incidència del món», assenyala Enric Morist, de Creu Roja Catalunya

zentauroepp52943661 desinfeccion parking200328120227

zentauroepp52943661 desinfeccion parking200328120227 / Marc vila

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

És la zona zero de la pandèmia del coronavirus a Catalunya. L’11 de març passat, la Conselleria de Salut va informar d’un brot del virus a l’Hospital d’Igualada, un municipi amb 39.500 habitants que té la que probablement és la taxa de letalitat per Covid-19 més alta del món: 63,1 morts per cada 100.000 habitants, davant els 41,6 de la Llombardia o les 6,9 de mitjana de tot Catalunya, segons xifres donades fa uns dies per Salut. Des d’aleshores, l’hospital ha acumulat 533 positius (dels quals 152 són professionals sanitaris) i 61 defuncions, com reflecteixen les dades d’ahir de la conselleria. Que el brot sorgís dins l’hospital ha fet especialment complicat el treball d’aquestes setmanes.

Igualada i tres municipis més de la Conca d’Òdena (Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i Òdena) van ser confinats, perimetralment, pel Govern el 13 de març, uns dies abans que es decretés l’estat d’alarma. Són els quatre municipis més confinats de tot el confinament: els seus habitants poden moure’s dins d’aquest territori confinat, però no poden anar a altres localitats de la Conca d’Òdena que no estan confinades. Ara, després de l’anunci per part del Govern de Pedro Sánchez del confinament total de tot Espanya, la situació és d’incertesa.  

 

Les administracions no saben com afectarà aquesta zona, ja confinada, el confinament total
del Govern central

«Agrairíem que se’ns informés sobre quin és el nostre estat en aquests moments, perquè se’ns diu que es manté el confinament perimetral, però ara s’aprova la fase dos [el total, que només permetrà els serveis essencials]», ha reclamat aquest diumenge l’alcalde d’Igualada, Marc Castells. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha dit aquest diumenge que correspon a Espanya, que va aprovar l’estat d’alarma, explicar com afectarà la conca d’Òdena aquesta nova i més restrictiva mesura.

 

El brot, un «misteri»

Salut va assenyalar un dinar amb 80 persones el 28 de febrer com a inici del brot a Igualada. No obstant, després que la infermera que va ser la ‘pacient zero’ de l’hospital negués haver anat al banquet, aquesta versió trontolla. «El brot és un misteri, no se sabrà mai. Segurament es va produir abans d’aquell dinar», opina Susana Juan, metge del centre d’atenció primària (CAP) Igualada Urbà. «Estem veient molts casos, moltíssims. El CAP funciona les 24 hores i hi ha un envelat davant per a malalts amb una simptomatologia compatible amb Covid-19», explica.

S’ignora per què la virulència és tan alta a la conca d’Òdena. 
La gent se sent «insegura»

Creu Roja Catalunya, que durant aquest brot atén 80.000 persones de tot Catalunya, està començant a veure un augment important de la demanda en la distribució d’aliments. «A Igualada hi ha molta preocupació. N’hi ha a tot Catalunya, però sobretot aquí. Afecta emocionalment», explica Enric Morist, coordinador de Creu Roja Catalunya i membre del comitè de crisi del municipi. L’oenagé s’encarrega que no falti «logística humanitària». I els seus treballadors van als domicilis de persones que no es poden moure, a portar-los aliments, medicaments i fins i tot butà als més vulnerables.

«També donem recolzament emocional, truquem cada dos o tres dies veïns de la conca d’Òdena perquè almenys puguin parlar», diu Morist. «No sabem per què aquesta virulència aquí dins i aquesta mortalitat. Aquesta és la regió amb més incidència del món, i això preocupa molt la gent, que se sent insegura. La ciutadania dels quatre municipis confinats no surt, hi ha molta consciència del que està passant», afegeix.

«Calma i angoixa»

D’això en donen bona fe els alcaldes de les diferents localitats. «La gent està complint el confinament. Des de l’ajuntament hem atès casos d’angoixa», assenyala l’alcaldessa d’Òdena, Maria Sayavera. «És una situació estranya. Hi ha calma, però també angoixa. Sabem que hi pot haver conseqüències econòmiques i necessitarem que totes les administracions es bolquin a ajudar. Tot i que les vides que hem perdut ja no són recuperables», es lamenta Sayavera.

Aquesta setmana començaran a arribar a la zona 70.000 tests de detecció ràpida, que ajudaran a «conèixer l’abast»

Notícies relacionades

Per a l’alcalde de Santa Margarida de Montbui, Jesús Juárez, aquest confinament ha servit per «comprovar que la ciutadania es comporta molt bé». Tots els pacients de la conca d’Òdena, recorda Juárez, són atesos a l’Hospital d’Igualada, per això Salut va decidir fa unes setmanes reforçar la plantilla d’aquest hospital amb professionals de l’Hospital de Bellvitge i traslladar malalts a l’Hospital General de Catalunya. «Cal rescatar l’Hospital d’Igualada», va demanar la setmana passada el Servei Català de la Salut (CatSalut).

«Estem molt preocupats pels veïns que no poden anar a treballar a altres municipis. Molts són a la zona confinada, són autònoms, i no poden sortir», explica l’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte. Per ella, el que més urgeix són els 70.000 tests de detecció ràpida per a la conca d’Òdena que han demanat. Es preveu que comencin a arribar aquesta setmana. «Començarem amb el personal sanitari i les persones més vulnerables», diu Trucharte. «Hi ha gent sense símptomes que s’està movent i propagant el virus. I això és el que més necessitem per conèixer l’abast real de tot això», diu.