CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Salut instal·larà un hospital de campanya a Fira Barcelona amb 300 llits

Estarà destinat a pacients «estables» procedents de centres sanitaris i tindrà 600 professionals

El Govern avançarà 61 milions d'euros a les administracions del Fons de Cooperació Local

zentauroepp52934456 coronavirus barcelona200326162302

zentauroepp52934456 coronavirus barcelona200326162302 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La Conselleria de Salut instal·larà, la setmana que ve, un gran hospital de campanya a la Fira de Barcelona Gran Via (l’Hospitalet de Llobregat) per a pacients amb coronavirus que, procedents d’un hospital, estan estables. Es dirà Fira Salut. L’objectiu és destensar els centres sanitaris, que estan a punt del col·lapse. Inicialment, aquest hospital de campanya disposarà de 300 llits, però s’espera augmentar la capacitat fins a 2.000 en una segona fase.

Salut, segons ha anunciat aquest dissabte la consellera Alba Vergés, mobilitzarà 600 professionals per assistir els pacients de Fira Barcelona. 15 d’aquests professionals procediran de diferents especialitats mèdiques; 120, de l’atenció primària; 120 seran infermeres; 240, auxiliars; i 120 seran zeladors. Treballaran en cinc torns perquè l’atenció sigui de 24 hores.

A més a més, Vergés ha anunciat que Catalunya ja ha rebut un total de 25.000 testos de detecció ràpida, que prioritzaran els professionals sanitaris i de residències, així com els col·lectius més vulnerables.

Si bé el director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, ha assegurat aquest migdia que «la malaltia s’està estabilitzant» a Espanya i que algunes comunitats (no tot el país) ja haurien arribat al pic, la consellera Vergés ha contestat que Catalunya «encara no està al pic de l’epidèmia». I que mesures com l’aixecament de Fira Salut és precisament per «preparar-se davant de l’augment de casos d’encomanats».

Els resultats de l’assaig clínic liderat per l’investigador Oriol Mitjà estaran disponibles en les pròximes setmanes. «Esperem que les conclusions siguin esperançadores i que, per tant, deixi de ser un assaig clínic», ha dit Vergés. Salut ha obert un mapa interactiu sobre l’afectació del coronavirus a tot Catalunya que permetrà als experts detectar les ‘zones calentes’ de la pandèmia a les diferents zones del territori.

Hotels per a persones grans

Paral·lelament, el Govern de Catalunya destinarà 61 milions d’euros a les administracions per «reforçar» la liquiditat pressupostària, segons ha anunciat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. L’import correspon a l’avenç del 50% del Fons de Cooperació Local de Catalunya i el Govern espera que les transferències estiguin fetes a l’abril. Els ajuntaments catalans rebran 43 milions d’euros; els Consells Comarcals, 18 milions; i les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), prop de 180.000 euros.

El president Torra participarà en la reunió de presidents autonòmics que es farà demà

A més, Budó també ha assenyalat que els contactes entre la Generalitat i el Govern de Pedro Sánchez són diaris. La consellera va avançar que el president Torra participarà en la reunió de presidents autonòmics, que se celebrarà demà, amb la «màxima voluntat de col·laborar» i fer arribar totes les propostes.

El Govern també ha habilitat tres hotels de Barcelona i la seva àrea metropolitana per a un total de 160 persones que estan en residències de gent gran i que han donat positiu per coronavirus. El trasllat es farà entre demà i principis de la setmana que ve, i busca «millorar la seva atenció sanitària» i «evitar contagis» amb la resta de residents. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia retret a Torra la seva «falta de pla» en aquests centres, que suposen un greu focus de contagi durant aquesta pandèmia.

Notícies relacionades

Segons Budó, aquestes persones procediran de 16 centres de Barcelona, que estan en «situació prioritària d’alerta sanitària». «L’objectiu és treure [de les residències] les persones grans amb símptomes que no poden ser ben tractades», ha dit Budó.

A més, també ha assenyalat que el Govern està en «procés de contractar» de 70 professionals per a residències de gent gran, que s’afegiran a 83 més de ja contractats com a part d’aquest «reforç». «Fem una crida a tots els professionals de persones grans perquè s’apuntin a la borsa de treball», ha sol·licitat Budó. Aquest dissabte arribarà a Catalunya un avió procedent de la Xina amb 130.000 mascaretes i altres materials, com bates i ulleres.