05 d’abr 2020

Anar al contingut

CRISI SANITÀRIA MUNDIAL

Coronavirus: Uns 658 pacients encomanats estan en ucis a Catalunya

En aquests moments hi ha prop de mil llits de cures intensives ocupats; la majoria, per Covid-19

Un total de 1.346 de tots els encomanats amb el virus són professionals sanitaris

Beatriz Pérez

Coronavirus: Uns 658 pacients encomanats estan en ucis a Catalunya

Hospital Clinic Barcelona

Catalunya té, aproximadament, unes mil unitats de cures intensives (ucis) ocupades en aquests moments. Un total de 658 d’aquests ingressos són de pacients amb coronavirus, la immensa majoria dels quals (538) necessiten ventilació mecànica no invasiva. Són xifres fetes públiques aquest dimarts per la consellera de Salut, Alba Vergés, que calcula que entorn del 10% dels encomanats necessitarà estar en una uci.

El territori català comptava, de base i segons estimacions de la Unió Catalana d’Hospitals, amb uns 600 llits d’uci entre hospitals públics i privats (aquests últims, des de la setmana passada, estan sota la coordinació del Servei Català de la Salut o CatSalut). Ahir Salut va anunciar que aquesta setmana aquests llits es «duplicaran» i la que ve, es «triplicaran», si bé el departament continua sense oferir xifres concretes sobre quantes ucis hi haurà destinades a pal·liar aquesta pandèmia que a Catalunya, ahir, ja havia contagiat 7.864 persones i causat la mort a 339 més. Un total de 1.346 de tots els infectats són professionals sanitaris.

Vergés també ha ofert altres xifres significatives, com que el 95% de les ucis de l’Hospital de Sant Pau (Barcelona) estan destinades a casos de Covid-19, el 52% del Parc Taulí (Sabadell) o el 73% del Vall d’Hebron. «Cal fer front a la demanda de persones que necessitaran ucis», ha dit Vergés, que, a més, ha assegurat que l’atenció primària, en el cas de pacients encomanats però que no estan greus, serà domiciliària.

Paral·lelament, la consellera ha informat que hi ha 212 persones grans amb coronavirus que viuen en residències de gent gran i, de tota la xarxa catalana, uns 70 centres per a avis tenen usuaris amb Covid-19.

Dijous, com va indicar el ministre de Sanitat, Salvador Illa, arribaran a Catalunya les proves de detecció ràpida del virus, però Salut en desconeix la quantitat.