DADES DEL 24 DE MARÇ

Catalunya supera Madrid en nous casos de contagi de coronavirus

La comunitat catalana registra, avui dimarts,1.939 nous afectats davant els 1.777 madrilenys

Ja hi ha 5.400 treballadors sanitaris amb Covid-19, gairebé un 14% dels contagiats

20200324 482120 comitecovidmo1 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

L’avenç de l’epidèmia del Covid-19 ha cobrat intensitat en les últimes hores a Catalunya, on, segons dades oficials del Ministeri de Sanitat donades a conèixer aquest dimarts, dilluns a les 21.00 hores, s’havien registrat 1.939 nous casos de contagis en les 24 hores anteriors, davant els 1.777 comptabilitzats a Madrid en el mateix lapse de temps. Ja diumenge, Catalunya havia iniciat una progressió ascendent de nous infectats, amb 1.221 nous casos davant els 873 que hi havia hagut a Madrid. Una explicació possible a aquest canvi de tendència és el ritme al qual s’estan realitzant els nous tests ràpids per detectar la malaltia.  

El nombre de morts per coronavirus s’ha incrementat a Espanya en 514 en un sol dia, el creixement més alt fins ara. En total Espanya ja s’acosta a les 2.700 defuncions, en concret 2.696 en el balanç que Sanitat ha facilitat amb dades proporcionades per les comunitats autònomes la nit anterior.

Si s’observa el gràfic, pot comprovar-se com des de fa gairebé una setmana la pujada diària de morts és contínua i des de divendres cada dia que passa marca un nou rècord. Si continua aquesta progressió, una mica més accelerada que la d’Itàlia, es complirà el vaticini que el pròxim divendres estarem per sobre de les 4.000 morts. Les dades també confirmen l’auguri de Sánchez que encarem «l’onada més nociva». [Seguiu les últimes notícies sobre el coronavirus a Espanya en directe.]

En global, el nombre d’encomanats a Espanya ha crescut en 6.584 persones més, fins a arribar gairebé als 40.000 infectats, exactament 39.673 sense comptar tots els casos lleus als quals encara no se’ls han fet les proves. Probablement l’augment es degui a la part de tests que ja s’estan practicant en aquests tipus de pacients.

La xifra de casos és la que ens hauria de donar una primera pista sobre el moment en què l’expansió de la pandèmia arriba al seu pic. Amb la nova dada no sembla que sigui a prop, tot i que aquest augment de proves pot dificultar la seva interpretació.   

 

Una cosa que cada vegada preocupa més és el nombre de sanitaris que han emmalaltit, bona part d’ells al veure’s obligats a actuar sense les proteccions necessàries. La xifra s’ha disparat un 55% en només dos dies. Dels 3.475 registrats fins diumenge passat a 5.400 aquest dimarts, segons ha informat el portaveu del comitè tècnic del coronavirus, Fernando Simón.

Ha reconegut que la falta de mitjans en algunes zones està influint, tot i que ha citat dos factors més: «l’existència de dos o tres focus nosocomials [en centres hospitalaris] i la transmissió comunitària», és a dir, fora dels hospitals, que hagin pogut patir.

Ucis plenes

Notícies relacionades

El nombre de persones en estat crític que estan a les ucis és de 2.636. L’augment que ha experimentat respecte al dia anterior, del 12%, no ha sigut gran, però en algunes àrees, especialment a Madrid, ja s’ha arribat al límit màxim de capacitat i alguns crítics ja no s’ingressen allà. La comunitat presidida per Isabel Ayuso s’havia marcat com a objectiu ampliar la seva capacitat fins a mil places i ja l’ha superat amb 1.050 malalts.

El total d’hospitalitzats a tot Espanya és de 22.762 i el de curats, l’única dada ara per ara esperançadora, és de 3.794.