CRISI SANITÀRIA MUNDIAL

Coronavirus: Catalunya busca «triplicar» les ucis la setmana que ve

La Conselleria de Salut no precisa quantes unitats de cures intensives hi haurà al territori

A més, ha desplaçat 152 professionals a Igualada i la conca d'Òdena

52893034 60

52893034 60

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha assegurat que al sistema sanitari català li queden «tres o quatre setmanes molt difícils», i per això, a finals de setmana, la Conselleria de Salut espera «haver doblat» la capacitat de les unitats de cures intensives (ucis). «La setmana que ve triplicarem la nostra atenció de llits de crítics», ha dit Comella, que no ha aclarit quin seria el nombre d’ucis. Ni com es durà a terme, tenint en compte que el 10% dels encomanats per coronavirus són professionals sanitaris que estan de baixa i no poden treballar. Amb l’augment d’ucis també el material sanitari (com els respiradors) s’haurà de triplicar. Comella no ha explicat com s’aconseguirà.

«Treballem amb la visió que Catalunya serà una sola uci. Per això hem creat una comissió d’experts, liderada per Ricard Ferrer cap de Medicina Intensiva de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona)», ha dit, per la seva banda, Xènia Acebes, directora de l’àrea assistencial del CatSalut.

A més, el CatSalut no descarta tancar alguns centres d’atenció primària (CAP) al territori per «poder concentrar recursos», si bé la decisió no està presa, tal com ha explicat aquest dilluns el director del CatSalut, Adrià Comella. A preguntes de la premsa, Comella no ha precisat quants centres es tancarien ni quins.

La Marea Blanca ha denunciat el tancament d’almenys tres CAP a Sabadell (Barcelona) i un a Barcelona ciutat, i ha exigit a la Generalitat que doti de personal i material de seguretat als CAP catalans.

Els hotels, «extensions» dels hospitals

Comella, que ha reconegut «bons acords» amb la sanitat privada (des de la setmana passada, els hospitals privats estan sota la coordinació del CatSalut), ha assegurat que els hotels poden ser unes «bones extensions» dels hospitals. «Seran gestionats pels mateixos hospitals i seran a prop seu», ha dit. S’utilitzaran per dur a terme «polítiques de confinament» perquè hi ha persones que no poden tenir un bon aïllament als seus domicilis pel risc de contagi als familiars.

A més, el director del CatSalut ha assegurat que la conselleria buscarà una «concentració dels parts», per a la qual està acabant una guia, amb l’objectiu que les dones donin a llum en hospitals que no tinguin casos de coronavirus. No ha aclarit quan estaria activa aquesta mesura ni quins centres s’encarregaran d’oferir aquesta cobertura.

Igualada i la conca d’Òdena

Notícies relacionades

La Conselleria de Salut ha reforçat l’atenció als pacients d’Igualada i la conca d’Òdena, la zona de Catalunya més colpejada per la pandèmia de coronavirus, amb 152 professionals. Segons ha explicat el portaveu del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Josep Maria Soto, des de l’11 de març s’ha contractat 32 professionals de manera directa per als centres de la zona confinada i la resta de professionals atenen els 180 llits que s’han habilitat a l’Hospital General de Catalunya per a pacients derivats de l’Hospital d’Igualada.

En els últims dies, s’han traslladat ja uns 50 pacients. A més, en els últims dies l’Institut Català de la Salut (ICS) també ha reorganitzat alguns professionals perquè atenguin persones amb simptomatologia a domicili o a les residències de gent gran per evitar que es desplacin a l’hospital. «Totes aquestes mesures es prenen per rebaixar la pressió [de l’Hospital d’Igualada]», ha dit Soto, que ha reconegut que desconeix quan arribarà el «pic de contagis».