CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: La sanitat pública a Catalunya està a punt del col·lapse

El Govern redobla les crítiques a Sánchez per no decretar el confinament total de Catalunya

Salut reclutarà 1.600 metges i infermeres jubilats i 400 doctors acabats de titular

zentauroepp52864241 hospital igualada200320175813

zentauroepp52864241 hospital igualada200320175813 / Marc vila

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Els contagis per coronavirus pugen exponencialment a tot Espanya: a Catalunya, una de les comunitats més castigades per la pandèmia (juntament amb Madrid, el País Basc, La Rioja i Navarra), ja hi ha 3.270 casos positius (568 registrats aquest dijous) i 82 morts, dels quals 27 es van produir en les últimes 24 hores, segons dades de la Conselleria de Salut. El sistema sanitari català podria entrar en «estrès» aquest cap de setmana i «en col·lapse» la setmana que ve si no es prenen mesures dràstiques, segons ha afirmat aquest dijous la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó. 

El Govern ha redoblat la seva pressió al Govern de Pedro Sánchez al reclamar, de nou, el confinament de Catalunya. Espanya va decretar l’estat d’alarma divendres passat i va deixar en quarantena tot el país. La Generalitat demana, no obstant, el confinament territorial. «Menys desinfeccions i més tancar el port, l’aeroport i les vies fèrries», ha respost el conseller d’Interior, Miquel Buch, davant la qüestió sobre el desplegament de l’Exèrcit a Catalunya per desinfectar el port i l’aeroport.

Catalunya es prepara per a una «escalada de la demanda d’atenció» pel coronavirus, cosa que «tensarà enormement les organitzacions i els professionals», ha advertit per la seva part la consellera de Salut, Alba Vergés. La situació global d’Espanya no és més encoratjadora: només aquest dijous, a tot el país, s’han registrat més de 3.400 casos positius (del total de 17.147 que ja n’hi ha) i 169 morts.

La gestió d’aquesta crisi està marcada per dues realitats: la falta de personal i l’escassetat de material sanitari

Tant Espanya com les diferents autonomies afronten aquesta crisi amb una sanitat pública debilitada després d’una dècada de retallades. La gestió d’aquesta pandèmia, de la qual no existien precedents i que té un punt experimental, estarà, no obstant, marcada per dues realitats: la falta de personal i l’escassetat de material de protecció per als professionals, el que provoca que molts s’acabin encomanant (a Catalunya, 384 dels infectats són professionals sanitaris, segons Salut). El personal denuncia la falta de mascaretes, bates d’un sol ús o guants per poder treballar i respiradors d’emergència, llits o monitors per als pacients.

Reclutament de metges jubilats i estudiants

La sanitat pública catalana, en concret, està al límit. Per això la Conselleria de Salut ha fet aquest dijous una crida a 1.600 metges i infermeres del Servei Català de la Salut (CatSalut), de menys de 70 anys i que s’hagin jubilat durant els últims 24 mesos, perquè s’incorporin i ajudin en aquesta pandèmia. A més, Salut ha identificat ja almenys 400 metges que es van titular l’any passat i que estaven esperant plaça per a la residència després de l’examen MIR (el gener passat) perquè també s’hi sumin. «Les properes setmanes el sistema farà front a una escalada de la demanda d’atenció pel coronavirus, una cosa que tensarà enormement les organitzacions i els professionals», ha advertit Vergés, que ha insistit que «el confinament a casa és essencial» i que «no s’ha de sortir si no és imprescindible».

Catalunya ja ha començat a derivar pacients encomanats als hospitals privats

A més, Catalunya ja ha començat a derivar pacients als hospitals privats. «Ja no distingim entre pública i privada. Tot està sota la coordinació única del CatSalut», ha assenyalat la consellera de Salut. En total, els hospitals privats catalans tenen 3.000 llits d’aguts, 100 llits d’UCI i 40 llits de reanimació o semicrítics que podrien reconvertir-se en llits d’UCI, segons l’Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES).

Residències de gent gran

Notícies relacionades

La pandèmia s’està encebant, a més, amb les residències de gent gran a causa de la vulnerabilitat dels seus usuaris. Sis persones grans van morir dimecres en un centre de Capellades (Barcelona). La consellera Vergés, que no ha respost a la pregunta de quants ancians en residències hi ha afectats pel virus en aquests moments, ha afirmat, sobre la falta de material de protecció en aquests centres, que «anirà arribant» i que Salut «intensificarà la seva arribada». 

El Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat l’ampliació en més de 50.000 professionals per als equips d’assistència de diferents administracions sanitàries, informa Patricia Martín. A més, 14.000 metges i infermeres jubilats en l’últim bienni podran incorporar-s’hi, així com 10.200 estudiants d’Infermeria i 7.000 estudiants de Medicina d’últim curs. Sanitat també distribuirà 210 milions d’euros a les autonomies, assignació que es farà en funció del nombre d’afectats i la població de cada territori. El ministeri ha repartit més d’un milió i mig de mascaretes en totes les regions. A més, s’estan habilitant llocs no sanitaris per allotjar pacients, com hotels.