El Govern alerta del col·lapse del sistema sanitari d'aquí a una setmana

Budó redobla les crítiques a l'actuació del Govern central per no decretar el confinament total

La consellera Vergés anuncia el reclutament de professionals de la salut

govern-avisa / periodico

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha redoblat les crítiques al Govern central per no prendre mesures més dràstiques de confinament i ha advertit que «si no es prenen mesures dràstiques com el confinament total, el sistema sanitari entrarà en estrès màxim aquest cap de setmana i la setmana que ve podria entrar en col·lapse». Segons Budó, el Govern central continua sense respondre a la reclamació de confinament i ha anunciat que s’estan derivant ja casos a la sanitat privada.

En l’àmbit econòmic, la portaveu ha reclamat «solucions reals» al Govern crentral respecte a la congelació d’impostos i taxes. «A la web de l’Agència Tributària s’informa que no hi ha moratòria d’impostos i taxes quan en altres països s’ha fet una suspensió indefinida d’aquests». Budó també ha criticat la decisió del Govern espanyol respecte a les telecomunicacions, pel que ha considerat una recentralització de «serveis digitals».

Taxes

El Govern català ha acordat una reducció del 50% del cànon de l’aigua durant dos mesos, també del 50% del cànon en les indústries i activitats econòmiques. Les famílies en situació de vulnerabilitat disposaran de cànon zero. El cost d’aquesta mesura és de 50 milions d’euros, que aniran a càrrec de la Generalitat.

El conseller Buch ha advertit també que vulnerar el confinament suposarà sancions dels Mossos d’Esquadra. I ha remarcat la necessitat de no trencar la norma el cap de setmana que ve. I ha insistit en el confinament davant les mesures del Govern central de desinfecció en infraestructures de transport: «Menys desinfeccions i més tancar el port i l’aeroport», ha criticat.

Reclutament de professionals de la salut

Notícies relacionades

La consellera de Salut ha fet una crida a exprofessionals de medicina i infermeria jubilats els últims dos anys i a la col·laboració dels col·legis professionals, així com als estudiants d’últim any de medicina i infermeria. També s’ha iniciat la derivació de pacients a la sanitat privada.

Residències

Vergés ha afirmat, sobre la falta de material de protecció en residències de persones grans, que «anirà arribant» i que «intensificarem aquesta arribada de material a les residències», que ha afirmat que estan igual de prioritzades que els centres de salut. Sobre els casos positius en aquests centres, ha apuntat que «tenim diversos positius en diverses residències».