crisi sanitària

Salut pren el control de la sanitat privada per tenir més UCI pel coronavirus

El Servei Català de la Salut mira de reduir així la «pressió assistencial» per la pandèmia

El centre sociosanitari Hestia Palau tracta ja pacients lleus arribats de Sant Pau

zentauroepp52817877 coronavirus barcelona200317110708

zentauroepp52817877 coronavirus barcelona200317110708

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’evolució de la pandèmia de coronavirus és impredictible. Els protocols d’actuació canvien cada dia i les decisions es prenen en funció del seu desenvolupament. A Catalunya ja són 1.866 els infectats i 41 els morts, 23 dels quals han mort en les últimes hores. Un total de 65 estan greus i 98 són professionals sanitaris. La Conselleria de Salut preveu un fort augment de casos en els pròxims dies, una cosa que obliga la sanitat pública a reorganitzar-se. Catalunya necessitarà «centenars» de llits d’unitats de cures intensives (UCI) i de semiaguts, per la qual cosa la sanitat privada ha passat ja a estar coordinada pel Servei Català de la Salut (CatSalut). L’objectiu: «reduir la pressió assistencial» del sistema públic.

«Tant el sistema públic com el privat passen a estar sota la nostra coordinació», ha afirmat aquest dimarts la consellera Alba Vergés en una roda de premsa. «Tenim centenars d’UCI a Catalunya. Ara augmentarem aquests llits utilitzant els de la sanitat privada per evitar el col·lapse del sistema», ha dit Vergés. La consellera no ha precisat a partir de quin dia estaran disponibles aquests llits de la privada per atendre pacients amb coronavirus.

Fonts de la Conselleria asseguren que encara no s’estan derivant pacients dels hospitals públics a clíniques privades o centres sociosanitaris perquè, de moment, la xarxa pública «encara té capacitat». Però aquestes mateixes fonts no descarten aquesta opció. «És una opció de futur utilitzar altres centres com espais per tractar pacients positius». Salut, precisen, té «tot un ventall d’opcions obertes».

De fet, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el centre sociosanitari Hestia Palau de Barcelona, un hospital intermedi de la xarxa pública, ja està tractant pacients amb símptomes lleus que procedeixen de l’Hospital de Sant Pau, una estratègia perquè els grans hospitals puguin concentrar-se en els casos més greus.

Plans de contingència

També els hospitals preparen ja plans de contingència per habilitar més llits. ¿Com? Una de les alternatives, ja que hi ha molta menys activitat quirúrgica (ja que la no urgent s’ha ajornat), és utilitzar les sales d’operació postquirúrgica per tractar els pacients infectats. De fet, aquests ajornaments de les intervencions menys greus s’han fet en previsió de l’allau de contagis que arribaran.

Notícies relacionades

Segons ha dit el cap de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital del Mar (Barcelona), Joan Ramon Masclans, en una entrevista amb TV3, ja estan ocupades una tercera part de les UCI de tot Catalunya. «La situació s’està agreujant molt, estem en una situació molt tensada i ens esperen dies difícils», ha advertit Masclans. Segons ell, l’Hospital del Mar té 18 llits d’UCI però poden triplicar-los i arribar a més de 60, per la qual cosa encara tenen «un marge».

Paral·lelament, la consellera Vergés també ha anunciat canvis en el protocol perquè els professionals sanitaris aïllats a les seves cases per estar en contacte amb infectats puguin tornar a treballar al cap d’una setmana (en comptes de 14 dies, l’establert fins ara) si donen negatiu en la prova del Covid-19. I ha informat que Salut ha fet una comanda de sis milions de mascaretes quirúrgiques, així com altres «equips de protecció», per als professionals de tot Catalunya, especialment els de l’Hospital d’Igualada, on es va originar el gran focus pandèmic del territori.