França es prepara per a una possible epidèmia

Les autoritats franceses habiliten 70 hospitals i encarreguen màscares per al personal sanitari davant de l'amenaça que el Covid-19 traspassi els Alps

zentauroepp52463086 soc200224191352

zentauroepp52463086 soc200224191352 / ALEX MARTIN

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La progressió del coronavirus a la veïna Itàlia ha posat en guàrdia les autoritats franceses, que es preparen per fer front a una possible epidèmia de pneumònia si el Covid-19 traspassa la barrera dels Alps.

El titular de Sanitat, Olivier Véran, s’ha reunit aquest diumenge amb el primer ministre, Edouard Philippe, i els responsables d’Interior i Transports, per accelerar la resposta sanitària en cas de necessitat.

En primer lloc, s’adaptaran 70 hospitals perquè hi hagi almenys un centre sanitari a cada departament capaç d’atendre els pacients afectats per coronavirus. En aquest moment, França disposa de 38 centres habilitats.  Per protegir el personal hospitalari s’han encarregat milions de màscares de protecció del tipus FFP2.

A més, es multiplicaran els diagnòstics, essencials per aturar amb rapidesa l’epidèmia. La tasca dels laboratoris de referència parisencs, que fan 400 tests al dia, es reforçarà amb l’activitat de l’Institut universitari de malalties infeccioses de Marsella, que podrà fer mil anàlisis diàries.

«És important detectar ràpidament qualsevol persona contagiosa. Per això, és probable que hi hagi molts casos en les pròximes hores i que augmentin els investigats. Tot aquell que vingui de la Llombardia o Venècia amb símptomes ha de ser tractat com a sospitós», ha explicat a l’emissora France Info el director general de Salut, Jérôme Salomon.

Els serveis mèdics del Departament dels Alps Marítims, fronterers amb el Nord d’Itàlia, es reforçaran i s’ha activat l’anomenat pla Orsan REB, que consisteix a prioritzar les actuacions mèdiques necessàries per atendre els pacients si el seu nombre augmenta de manera considerable. El seu objectiu és evitar el risc de contagi al personal sanitari.

D’altra banda, el ministeri ha reeditat una guia metodològica de preparació per al risc epidèmic Covid-19 destinat als centres mèdics i als facultatius.

 «Actuem ràpid i fort per fer front a l’amenaça epidèmica», va assegurar Véran, que juntament amb els seus homòlegs italià i alemany proposarà una reunió amb la resta de socis europeus de la Unió Europea per abordar de manera coordinada el risc d’epidèmia.

Situació estable

Notícies relacionades

Fins ara la situació epidèmica a França es manté estable. Només una de les dotze persones diagnosticades continua ingressada. Deu han sigut donades d’alta i un pacient xinès d’avançada edat va morir fa una setmana en un hospital de París.

Les autoritats segueixen atentament l’evolució de la malaltia però descarten tancar la frontera amb Itàlia. «No tindria cap sentit perquè un virus no s’atura a les fronteres», va advertir el ministre.

Temes:

Coronavirus