A WUHAN

La Xina anuncia la mort del metge amonestat per haver alertat sobre el coronavirus

L'oftalmòleg va ser amenaçat amb la presó per revelar que hi havia malalts amb una infecció greu

li wenliang

li wenliang

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Després d’amuntegar més de 500 morts anònims, la Xina ha desbordat el seu dol i ira amb la mort d’un oculista. El doctor Li Wenliang és l’imprescindible rostre que humanitza una tragèdia i l’empeny més enllà de les fredes xifres. Havia sigut reprès per haver donat l’alarma sobre l’epidèmia, es va infectar després i l’Hospital Central de Wuhan ha confirmat la seva mort aquest divendres al matí (nit de dijous a Espanya) després d’unes hores delirants.

A la primera notícia de la seva mort a mitjanit (hora local) l’ha seguit un immediat desmentiment que assegurava que l’hospital el mantenia connectat a una màquina ECMO (introdueix aire i bomba sang en una mena de vida artificial), no se sap si per fe en el miracle o per esmorteir la indignació a les xarxes.

Més enllà del terratrèmol social hi ha una inquietud científica subjacent : Li era un saludable metge d’uns trenta anys quan se suposava que el coronavirus només matava avis i pacients amb complicacions prèvies.

No es recorda un ‘trending topic’ tan abassegador. A Wechat i Weibo, les variants xineses de Facebook i Twitter, només es va parlar de Li durant tota la nit. L’oculista ha sigut elevat a l’altar nacional dels màrtirs en contraposició a l’ignominiós Govern local, que va arrossegar els peus en els primers dies i va silenciar els vuit doctors que van donar l’alarma.

La història és coneguda: Li va comprovar a mitjans de desembre que set venedors d’un mercat local estaven ingressats al seu hospital amb símptomes similars als de la SARS (Síndrome Respiratòria Aguda Severa) i va enviar un missatge al seu tancat cercle d’amistats demanant-los precaució, un avís que va acabar viralitzant-se.

Quatre dies després, la policia va reprendre Li per emetre rumors que atemptaven contra l’ordre social, el va obligar a firmar una disculpa i el va amenaçar d’enfrontar-se a la justícia si perseverava. Va acatar les ordres i, a principis de gener, es va contagiar mentre operava una dona d’un glaucoma.

El país havia seguit amb atenció l’evolució del doctor que, en els seus últims dies, va criticar la irresponsable tossuderia de les autoritats locals en entrevistes a mitjans internacionals.

Calamitosa gestió de la SARS

Notícies relacionades

La justícia ha censurat els policies que van amonestar Li i més de 300 funcionaris han sigut castigats. El que va passar durant els primers dies a la província de Hubei, epicentre de l’epidèmia, està més lligat a aquella calamitosa gestió de la SARS que a la transparència que fa anys exigeix el Govern central.

La mort de Li és una fita sentimental en una epidèmia que segueix el seu curs. Ja hi ha més de 560 morts després dels 73 comptabilitzats dimecres. L’atenció es concentra en les gairebé 4.000 persones tancades en un creuer de luxe des d’aquest dijous. En les noves anàlisis han emergit  deu positius més, que se sumen als deu del dia anterior. La tripulació i el passatge passaran les dues pròximes setmanes en quarantena al barco atracat al port japonès de Yokohama.

Temes:

Coronavirus