COMPAREIXENÇA A L'EUROCAMBRA

Lagarde situa el coronavirus com una «nova font de preocupació»

Adverteix que cal estar molt atents davant del possible impacte i recorda que l'eurozona encara necessita el suport monetari del BCE

lagarde / periodico

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Les incerteses sobre l’entorn econòmic mundial continuen sent «elevades» i tot i que les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina estan retrocedint, hi ha nous riscos que suposen una nova font de preocupació per al Banc Central Europeu com és el potencial impacte del coronavirus, ha alertat la presidenta, Christine Lagarde, davant de la comissió d’afers econòmics del Parlament Europeu. Encara així, el diagnòstic del BCE no ha canviat: l’economia de l’eurozona creix de manera més modesta i continua necessitant l’escut que aporta la política monetària però hi ha senyals d’estabilització.

Segons ha explicat Lagarde, «l’economia continua sent relativament resilient» i els sectors de serveis i construcció continuen «resistint bé». El consum privat, per exemple, va augmentar un 0,5% el tercer trimestre del 2019 gràcies a la millora de les condicions del mercat laboral, amb una taxa d’atur del 7,4%, el nivell més baix des de juliol del 2008, i una taxa d’ocupació que continua creixent amb 11 milions de treballadors més que el 2013. 

En aquest sentit, i tot i que els factors globals pesen sobre el creixement de la zona euro, «hi ha senyals provisionals d’estabilització». Els indicadors a futur «s’han tornat una mica més optimistes». L’índex PMI, que mesura les expectatives del sector manufacturer, ha augmentat aquests últims dotze mesos fins al seu nivell més elevat l’últim any i mig, i tot i que continua havent-hi moltes incerteses globals, «les tensions comercials entre els Estats Units i la Xina van disminuint», tot i que «encara persisteixen altres riscos o, com la incertesa sobre l’impacte del coronavirus, són una font renovada de preocupació», ha admès.

«Els riscos relacionats amb el comerç entre els EUA i la Xina s’han dissipat però tenim notícies de la Xina amb el coronavirus i hi ha molta incertesa sobre el resultat i els efectes que tindrà tot això sobre l’economia xinesa i la mundial. Cal anar-hi amb compte i estar-ne molt atents. Aquestes pandèmies solen tenir efectes però quan es contenen les economies tornen a pujar. Cal veure com evoluciona la malaltia, la propagació, amb quins temps i en quins llocs», ha explicat.

Creixement moderat

Notícies relacionades

Lagarde també ha apuntat que el moderat creixement de l’economia està retardant que la pujada dels salaris es tradueixi en preus més elevats, d’aquí que els nivells de la inflació segueixin sent febles, de l’1,4% al gener. Això fa que l’eurozona continuï necessitant «el suport de la política monetària» que, segons el balanç de la presidenta del BCE, continua positiu. «Veiem que la nostra política d’estímuls s’està transmetent a les condicions financeres més rellevants per a l’economia real. Segons les últimes dades, les taxes de préstecs per a les empreses són gairebé 10 punts bàsics més baixes que fa un any i per a les llars, 40 punts més baixos i a prop del mínim històric», ha detallat.

Aquestes condicions financeres favorables continuen permetent recolzar la inversió d’empreses, la despesa dels consumidors i la construcció compensant en part l’impacte negatiu de la lenta evolució de la demanda mundial. No obstant, Lagarde ha recordat que el BCE es mantindrà «atent» davant dels possibles efectes secundaris, com els baixos tipus d’interès que han aportat beneficis a l’economia de la zona euro però que també podrien haver encoratjat que les entitats bancàries prenguessin més riscos.