IMPORTANT AVENÇ

Un tractament biològic podria evitar la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama agressiu

Un estudi demostra que la combinació d'un fàrmac i un mètode hormonal té una eficàcia similar a la quimioteràpia

zentauroepp25477994 barcelona 25 03 2014 mas salud sistema de tomosintesis digit191211213236

zentauroepp25477994 barcelona 25 03 2014 mas salud sistema de tomosintesis digit191211213236

1
Es llegeix en minuts

Investigadors de Barcelona i València han liderat un estudi clínic sobre un tractament biològic que podria evitar la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama agressiu, en el qual han participat 106 pacients de 21 hospitals espanyols durant un any i mig.

L’estudi, publicat a ‘The Lancet Oncology’ i presentat en el congrés mundial de càncer de mama a San Antonio de Texas (Estats Units), ha demostrat que la combinació d’un fàrmac i un tractament hormonal té una eficàcia similar –com a coajduvant– a la quimioteràpia, que actualment és el tractament d’elecció.

Se’n podran beneficiar pacients amb càncer de mama hormonosensible precoç amb un alt risc de desenvolupar metàstasi a distància en els següents 10 anys, i en concret han analitzat la combinació del fàrmac ribociclib –que inhibeix proteïnes que regulen el cicle cel·lular (CDK4/6)– amb el tractament hormonal letrozole.

No és «substitutiu»

Notícies relacionades

El cap de Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic de Barcelona, president de SOLTI (grup acadèmic d’investigació de referència en Oncologia) i coinvestigador principal d’aquest assaig, Aleix Prat, ha destacat que nombrosos estudis en malaltia precoç proven aquests fàrmacs com un complement afegit a la quimioteràpia, però «cap d’ells es va plantejar utilitzar-los per substituir la quimioteràpia», com han fet en aquest assaig, anomenat CORALLEEN.

El líder clínic de la Fundació Institut Valencià d’Oncologia i coinvestigador principal de l’estudi, Joaquín Gavilá, ha afirmat que desconeixien «el potencial d’aquests fàrmacs».

Temes:

Càncer