única incisió

L'Hospital de Sant Pau practica una operació pionera per extirpar el càncer de pulmó

Una nova tècnica permet extirpar el lòbul pulmonar afectat i els ganglis evitant el dolor postoperatori

zentauroepp51086057 el doctor joan carles trujillo  del servei de cirurgia tor c191125143112

zentauroepp51086057 el doctor joan carles trujillo del servei de cirurgia tor c191125143112 / Cedida per Hospital de Sant Pau

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’Hospital de Sant Pau de Barcelona practica una nova tècnica quirúrgica pionera a Catalunya en càncer de pulmó que permet, a través d’una única incisió per sota del xifoide, l’os inferior de l’estèrnum, extirpar el lòbul pulmonar afectat i els ganglis, de manera que s’evita el dolor postoperatori.

Segons ha explicat un dels metges que lidera l’equip de Cirurgia Toràcica de l’hospital, el doctor Joan Carles Trujillo, «la cirurgia mínimament invasiva per combatre el càncer de pulmó als seus estadis inicials s’utilitza cada vegada més, de manera que un 50% dels pacients que el pateixen a tot el país el superen mitjançant aquesta tècnica». No obstant, l’Hospital de Sant Pau ha anat un pas més enllà en aquest tipus de cirurgies videoassistides, realitzant la lobectomia «a través d’una incisió que no travessa les costelles, per sota del xifoide, que permet no tocar els nervis que causen el dolor al pacient», ha assenyalat Trujillo.

L’objectiu és extreure el lòbul afectat, però també els ganglis que són a prop de la zona danyada, per a la qual cosa es practica en la mateixa intervenció una extracció dels ganglis (limfadenoectomia) a través d’un accés transcervical.

En paraules d’una altra de les cirurgianes que ha portat a terme l’operació, la doctora Elisabeth Martínez-Tellez, «la combinació d’aquestes dues tècniques permet una resecció completa del càncer, sobretot en relació amb els ganglis, que són de difícil accés via subxifoidea». Així, aquesta intervenció quirúrgica possibilita als metges arribar, en una mateixa operació, a les dues cavitats pleurals, tant del pulmó dret com de l’esquerre, i al pericardi, la membrana que envolta el cor. 

Imatge de l’operació a l’Hospital de Sant Pau / hospital de sant pau

L’avantatge principal d’aquest tipus d’intervenció quirúrgica, segons ha destacat la responsable d’Anestesiologia Toràcica, la doctora Ana Parera, és la disminució del dolor postoperatori «d’una de les cirurgies més doloroses per als pacients». «L’abordatge toràcic –ha afegit Parera– es tradueix en el 40% dels casos en una cronificació del dolor posterior a l’operació, una cosa que ens estalviem amb la intervenció subxifoidea».

En una toracotomia regular, el postoperatori del pacient requereix fàrmacs antiinflamatoris no esteroïdals (AINES), paracetamol i l’ús de catèter paravertebral o epidural que subministri medicaments de rescat, com la morfina. «No obstant, amb aquest tipus de cirurgia, el pacient només necessitarà AINES i paracetamol i cap rescat de morfina endovenosa», ha apuntat Parera.

Això es tradueix en un postoperatori menys agressiu i en una menor estada hospitalària, un element important tenint en compte que, com ha indicat el director de Cirurgia Toràcica de l’hospital, el doctor Josep Belda, cada vegada hi ha més casos de càncer de pulmó a tractar amb cirurgia mínimament invasiva.

Notícies relacionades

«La cirurgia mínimament invasiva per combatre el càncer de pulmó s’aplicava en el 8% dels casos el 2015. El 2018, els casos que es tracten mitjançant aquesta tècnica suposen el 72% del total, la qual cosa repercuteix dràsticament en una reducció de l’estada hospitalària, que ha passat dels 8,8 dies el 2015 als tres dies i escaig el 2018», ha comentat Belda.

Els cirurgians encarregats d’aquesta operació pionera que s’ha posat en pràctica a l’Hospital de Sant Pau, realitzada a una pacient de 57 anys amb lesió sospitosa de malignitat al lòbul mitjà del pulmó, han recalcat que aquest tipus d’intervenció quirúrgica s’ha d’utilitzar només quan el tumor es trobi als lòbuls mitjans o superiors (en la majoria dels casos).