SALUT PÚBLICA

Detectat el segon cas de dengue autòcton a Catalunya

fcasals40656205 mosquito tigre  2006paul i  howell  mph  malaria research an181017113515

fcasals40656205 mosquito tigre 2006paul i howell mph malaria research an181017113515 / Photographer James Gathany

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència de Salut Pública ha detectat un nou cas de dengue autòcton a Catalunya, concretament al Barcelonès, el segon després del registrat el novembre passat, ha informat el departament de Salut en un comunicat aquest dimarts. Es tracta del primer cas autòcton a Espanya aquest 2019, com ha confirmat el Ministeri de Sanitat a aquest diari.

El Servei d’Urgències de Vigilància Epidemiològica de la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya ha rebut la notificació d’un cas de dengue autòcton confirmat per laboratori d’una pacient.

Ella ha descartat cap antecedent de viatge a zones on la transmissió del virus és endèmica: la major part dels països tropicals i subtropicals d’Amèrica Central, el Carib, Amèrica del Sud, el sud-est asiàtic, el sud del Pacífic i a diversos països de l’Àfrica. La pacient d’aquest cas autòcton va requerir ingrés hospitalari i va rebre l’alta dos dies després.

Vigilància i control

Des del primer moment es va activar el protocol de vigilància i control de les arbovirosis transmeses per mosquits a Catalunya, i s’estan posant en marxa les mesures de control del vector (el mosquit tigre) per evitar la seva proliferació, així com una vigilància del virus en els mosquits amb la finalitat de prevenir l’aparició de nous casos.

Des del 2014, que es va posar en marxa el protocol, s’han detectat un total de 507 casos de dengue a Catalunya, dos d’autòctons (el primer va ser el novembre passat i el segon és el cas actual).

A Catalunya, cada any es notifiquen a la xarxa casos importats de dengue en persones procedents d’àrees endèmiques, cosa que fa possible l’aparició de nous casos autòctons, principalment en l’època de proliferació i màxima activitat dels mosquits (primavera, estiu i inici de la tardor).

Tot i que el risc de transmissió a les persones és molt baix, atès l’inici del descens de les temperatures, s’ha de pensar en el diagnòstic de dengue en pacients amb un quadro brusc de malestar general, febre alta, mal de cap i una erupció a la cara que es va estenent pel cos, el tòrax i les extremitats.

¿Què és el dengue autòcton?

Com explicava a aquest diari l’any passat (amb motiu del primer cas de dengue autòcton a Catalunya) Antoni Trilla, investigador i epidemiòleg de l’Hospital Clínic, alhora que referent en malalties contagioses, aquests casos de dengue, que es produeixen també en altres països, es deuen al fet que la població viatja molt. 

«Acostumem a atendre viatgers amb dengue importat. Si un viatger que porta el dengue d’un altre país, un cop ja és a Catalunya, és picat per un mosquit tigre durant els cinc primers dies, el mosquit s’emporta una quantitat del virus i pot encomanar una altra persona que potser no ha viatjat. És el que anomenem el dengue autòcton i el que ha passat ara», explicava Trilla.

Notícies relacionades

Segons Trilla, ni a Catalunya ni a Espanya hi ha «afortunadament» tants viatgers ni mosquits infectats, i per això el nombre de casos de dengue autòctons és baix. «No hi ha una epidèmia de grans dimensions, sinó casos anecdòtics», deia l’epidemiòleg.

També recordava que entre el 90% i el 95% dels casos el dengue no és mortal i només produeix febre, erupcions cutànies i dolors articulars, que acostumen a curar-se sols. «Als països on el dengue és endèmic, com ara el Brasil o les Filipines, sí que es donen casos de dengue mortal en nens petits, d’entre 12 i 14 anys. Un viatger no té aquestes condicions», concloïa.

Temes:

Malalties