SALUT PÚBLICA

Els experts demanen "igualar" els vapejadors al tabac tradicional

Aposten per limitar la publicitat dels cigarrets electrònics, perquè també són "tòxics"

Insisteixen que "no són un tractament per deixar de fumar" i aconsellen "precaució" al consumidor

undefined24519487 gra003  madrid  18 12 2013   fotograf a de archivo  05 03 20190802181939

undefined24519487 gra003 madrid 18 12 2013 fotograf a de archivo 05 03 20190802181939 / SEBASTIEN NOGIER

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Una de les mesures que previsiblement contemplarà la llei d’addiccions en la qual la Conselleria de Salut està treballant i que preveu aprovar en un any és "igualar" els cigarrets electrònics (o vapejadors) al tabac tradicional. Segons el secretari de Salut Pública, Joan Guix, igualar-los significa incidir també en la "publicitat" del vaporeig. "Els cigarrets electrònics contenen nicotina en el 99% dels casos", avisa Guix.

Diu el mateix la vicepresidenta primera del Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT), Ana María Furió, que adverteix que els vapejadors "no estan regulats com a productes de tabac", tot i que "l’ideal" seria que així fos, una cosa que afectaria també la seva publicitat. "És escandalós que hi hagi imatges d’una persona vaporejant a les marquesines dels autobusos, per exemple. Suposa normalitzar de nou el consum del tabac, quan tenim una llei, [la 42/2010] per la qual s’ha lluitat moltíssim, per protegir la salut de les persones", denuncia Furió.

Aquesta metge de família insisteix que els vapejadors són "dispositius electrònics d’alliberament de nicotina". Contenen, recorda, "líquids" en els quals hi ha nicotina, però, també, altres substàncies. "La nicotina perpetua el consum d’aquest líquid que conté productes tòxics i que no són innocus per a la salut, sinó tòxics", assenyala. I afegeix que resulta "molt difícil" determinar si realment tots contenen nicotina o no (n’hi ha alguns que es venen com a lliures de nicotina), perquè "no existeix" una regulació sobre això. "El consum d’aquests productes continua sent nociu. És un producte que danya i perjudica no només el que fuma, sinó també el que és al costat i rep el que aquest allibera", assegura Furió.

"No són innocus"

Notícies relacionades

A més, segons aquesta experta, els cigarrets electrònics no ajuden a deixar de fumar. "La mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) assegura que no s’aconsellen per deixar de fumar, perquè no es pot garantir la seva innocuïtat i no s’ha demostrat que ajudin", diu. Furió recorda que els vapejadors "no són un tractament per deixar de fumar", sinó que són productes que són "en el mercat" perquè els fumadors els consumeixin. "Però no s’han dissenyat per deixar de fumar. Les recomanacions de les societats científiques, que segueixen les directrius de l’OMS, aconsellen tenir precaució".

L’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) es posiciona en la mateixa línia. "Tot i que el cigarret electrònic pugui considerar-se menys tòxic que el tabac convencional, el fet que no requereixi combustió no és sinònim que no contingui substàncies potencialment tòxiques", recorda l’entitat en la seva pàgina web. Segons l’AECC, "el consum de nicotina a través dels cigarrets electrònics provoca efectes negatius a nivell cardiovascular" i, en concret, mantenen "el risc augmentat de malaltia cardiovascular", així com els "efectes negatius" sobre el sistema respiratori. "No hi ha evidències concloents sobre la seguretat de la seva utilització per part del fumador, especialment a llarg termini", assegura l’AECC.

Temes:

Tabac