SALUT PÚBLICA

Catalunya prepara una nova ofensiva contra el tabac

La Generalitat treballa en una nova llei d'addiccions que preveu protegir més els fumadors passius

Algunes de les mesures serien prohibir fumar a totes les terrasses o fora d'escoles i hospitals

undefined49273014 barcelona 30 07 2019  problabe prohibici n de fumar en el fu190802191314

undefined49273014 barcelona 30 07 2019 problabe prohibici n de fumar en el fu190802191314 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Al voltantd’1,5 milions de catalans són fumadors: el 24% de la població total. És el mateix percentatge que hi ha en el conjunt d’Espanya, on uns 9,5 milions de ciutadans fumen. Espanya és, de fet, un dels països més fumadors d’Europa, segons el Comitè Nacional per a la Prevenció del Tabaquisme (CNPT). Catalunya ara està plantejant una nova ofensiva per reduir el consum del tabac, que és responsable del 30% de les morts per càncer, a més d’estar associat amb més risc de desenvolupar diferents tipus d’aquesta malaltia.

La Conselleria de Salut està preparant una nova llei d’addiccions que substituirà l’actual llei autonòmica de prevenció i assistència en matèria de substàncies que poden generar dependència, que data del 1985. Salut preveu aprovar aquesta norma (que encara s’ha de pactar) d’aquí un any i, mentrestant, continuar aplicant la llei estatal del 2010. Les comunitats autònomes tenen l’obligació de complir la normativa, però també la capacitatd’anar més enllà d’aquesta normativa si volen, asseguren fonts del Ministeri de Sanitat.

La futura norma, que s’aprovarà en un any, buscarà el “consens” amb tots els sectors

Com explica Joan Guix, secretari de Salut Pública de la Conselleria, la futura llei inclourà “elements nous” (com les addiccions a les pantalles, a les apostes o a les noves tecnologies). I, en l’àmbit del tabac, preveu “seguir la mateixa línia” de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). ¿Què vol dir això? “Continuar disminuint la prevalença del tabac, retardar la iniciació en els joves i, sobretot, jugar fort amb els fumadors passius”, explica Guix. Segons ell, l’actual normativa prohibeix fumar a hospitals i escoles, però no a fora. “Caldria establir un perímetre de prohibició d’uns cinc metres”, afegeix.

Espais públics i terrasses

En paraules del secretari de Salut Pública, “no es pot obligar a empassar-se fum a qui no vol” i, per això, cal “reconquistar” aquests espais on en el dia d’avui es pot fumar: parades d’autobús, instal·lacions esportives o terrasses. Limitar el fum en aquests espais és competència de la Generalitat. Tot i així, Guix advoca per “valorar” el veritable impacte de cada una d’aquestes mesures i buscar el “màxim consens possible”. Actualment, només està prohibit fumar a les terrasses amb paraments i sostres, si bé amb molta freqüència aquesta prohibició no és respectada.

Segons reconeix Guix, “Catalunya compleix molt la normativa estatal del 2010, excepte a les terrasses”. Per això, ara la Conselleria de Salut estudia prohibir fumar a totes les terrasses sense excepció, incloses les que estan completament obertes, les que tenen jardineres o mampares d’un metre d’altura com a màxim o les exteriors que tenen circulació d’aire. “Volem, una vegada tinguem un primer text, aconseguir un consens amb tots els sectors, escoltar els seus motius i valorar-los. La tramitació d’aquesta llei serà llarga”, adverteix.

El Govern admet que Catalunya compleix molt la normativa estatal del 2010, “excepte a les terrasses”

Quant a les platges, és competència dels municipis restringir-hi (o no) el consum del tabac. A Catalunya, només un 4% (poc més d’una desena) de les platges són espais lliures de fum.

Cotxes i empaquetaments

Una altra de les mesures que el Govern de la Generalitat es proposa aprovar és la prohibició de fumar dins dels cotxes, tant si hi viatgen nens com no. Amb tot, es tracta d’una restricció que també estudia implantar el Ministeri de Sanitat o la Direcció General de Trànsit (DGT) per disminuir el consum de cigarrets i acabar amb una de les distraccions al volant. “Nosaltres podem aprovar aquesta prohibició com una política de salut pública. Els aspectes relatius a la seguretat són competència estatal”, assenyala Guix.

La Generalitat també planteja una altra mesura: l’empaquetament neutre dels paquets de tabac per reduir la propaganda. Els anomenats paquets neutres, amb un color estàndard i amb els missatges i fotografies d’advertència dels perills de fumar que ocupen més superfície, esborren qualsevol reclam o estratègia de màrqueting de la indústria tabaquera, tot i que mantenen una referència a la marca amb una presència petita i amb la mateixa tipografia en tots els casos. Els paquets neutres ja s’han introduït en països com Austràlia, el Regne Unit, Irlanda i França.

Pujada de preus

No obstant, matisa Guix, aquesta seria una “competència estatal”, igual que ho és augmentar el preu del tabac. “Hauríem d’acostar-nos als preus europeus [uns 10 euros per paquet]”, diu Guix. En la mateixa línia, la consellera de Salut, Alba Vergés, va suggerir fa unes setmanes que Catalunya apostava per pujar el preu del tabac de picadura,tabac de picadura, en concret, ja que aquest és més barat que els cigarrets normals, cosa que fa que sigui més consumit pels joves. La Conselleria ha plantejat recentment aquesta mesura en les reunions tècniques de salut pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

La Generalitat aposta per apujar els preus i per l’empaquetament neutre, però són competències estatals

Notícies relacionades

Per a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), el més primordial és l’increment del preu del tabac. “Seria la mesura amb més impacte, segons un estudi de la ‘Revista Española de Salud Pública’” explica Àngela Sánchez, gerent de l’AECC-Catalunya.

Però, a més, l’entitat també veu necessari incidir en l’educació per la salut. “Només el 60% delscentres de primària i secundària dediquen menys d’una hora al mes per impartir educació per la salut”, denuncia. Per això, segons Sánchez, s’ha de continuar treballant en totes aquestes mesures que contribueixin a la “desnormalització” del consum de tabac.

Temes:

Tabac