SANITAT PÚBLICA

Malestar entre les infermeres catalanes pels errors a la borsa de treball

Els errors en el sistema informàtic de l'Institut Català de la Salut (ICS) provoquen puntuacions a la baixa

Salut diu que ha revisat els barems del personal inscrit i assegura que són "incidències puntuals"

abertran29894280 vacunacion infantil  vacuna ni o   foto  123rf190114143038

abertran29894280 vacunacion infantil vacuna ni o foto 123rf190114143038

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Montse (nom fictici) és infermera interina a Girona des de fa més de 15 anys. "Des del setembre de l’any passat fins al gener d’aquest any vaig estar totalment desapareguda del rànquing de la borsa de treball", explica la dona, que matisa que, tot i així, "mai" va perdre la interinitat ni li va canviar el contracte. La Montse és només una més de les moltes persones afectades pels errors continus que, especialment des de l’any passat, està patint el sistema informàtic de la borsa de treball de l’Institut Català de la Salut (ICS). "Em va generar inseguretat i em va fer estar molt a l’aguait", diu la Montse.

A la borsa de treball de l’ICS hi ha més de 100.000 persones inscrites, segons la UGT, pertanyents a diferents col·lectius. Totes es veuen afectades per aquests errors, tot i que hi ha algunes professions com la infermeria, els auxiliars d’infermeria o els zeladors que estan més afectats perquè "són personal que es recicla molt" i que fa "molta formació", assenyala Ana López, responsable de l’àrea de sanitat de la UGT.

El sindicat d’infermeria Satse fa temps que es queixa d’aquests errors continus. "Abans, el sistema informàtic de la borsa de treball de l’ICS s’actualitzava quatre vegades a l’any, però ara només dues. I l’última no va sortir gaire bé", explica David Carbajales, secretari d’acció sindical de Satse Catalunya. A començaments d’aquest mes, els errors van ser tals que els algoritmes de qualificació no van puntuar bé i, segons Carbajales, "hi ha hagut gent que s’ha quedat amb una puntuació menor que la que li tocava". Els barems, assegura, eren incorrectes. "És catastròfic", es queixa.

Aquests errors serien molt greus si no fos perquè en aquests moments a Catalunya no hi ha atur en l’àmbit de la infermeria. Per això la gent no es queixa. "Totes les infermeres estan treballant. De fet, falten infermeres [unes 17.000, segons Satse]. ¿I per què? Perquè aquí ja no ve gent d’altres parts d’Espanya. La situació política no ajuda i a més altres comunitats han millorat les seves condicions", assegura Carbajales. Diu, també, que els problemes en el sistema informàtic de la borsa de treball (que va ser externalitzat el 2015) van començar fa tres anys.

Sistema informàtic en concurs

Actualment, a la borsa de treball de l’ICS hi ha unes 14.000 infermeres (del total de 45.000 que treballen a Catalunya) que s’estan veient afectades per aquests problemes informàtics que sí que podrien, en un futur, tenir repercussions. "Quan s’han de fer els nomenaments d’interinitat, si la teva puntuació va a la baixa, pot passar que li donin la teva plaça a una altra persona", assenyala Carbajales. El mateix afegeix que el sistema informàtic de l’ICS es troba actualment en concurs perquè una nova empresa el gestioni. Durant els últims tres anys, el va gestionar IBM, però la seva concessió es va acabar.

Des de CCOO també es queixen d’aquest mal funcionament. "El nou barem es va fer el febrer, però hi va haver molts errors i se’n va fer un altre el juny. Passava, per exemple, que el llistat del rànquing no apareixia a l’ordinador, tot i que sí a l’'app' mòbil", explica Maria Àngels Rodríguez, responsable de l’àrea de sanitat del sindicat. Rodríguez explica que un dels problemes que alguns treballadors de la borsa no apareguessin en els rànquings és que no es podien "comparar" amb els altres. "Genera inseguretat no saber exactament a quin lloc ets", diu.

Barem "revisat"

Fonts de la Conselleria de Salut confirmen que els sindicats han reclamat una actualització de la borsa, la qual cosa vol dir que el departament "ha revisat els barems de tot el personal d’infermeria inscrit". "Hi pot haver incidències puntuals i personals que es revisen i s’esmenen des del departament de selecció".

Notícies relacionades

Les mateixes assenyalen que el pacte de borsa de treball està actualment en negociacions amb els sindicats. I neguen que el problema sigui general. "Precisament durant aquests períodes s’ha acordat fer l’actualització en benefici de totes les persones que estan inscrites. No hi ha cap problemàtica generalitzada", assenyalen.

Sense afectació pels metges

Com confirmen tant Salut com Metges de Catalunya (MC) aquests errors no han afectat el col·lectiu mèdic. Fonts de MC expliquen que aquest sindicat, a diferència de Satse, no es troba en el pacte de la borsa de treball perquè no el van firmar. "Tot i que el sistema informàtic és el mateix, els metges l’utilitzen molt poc perquè els apuntats a la borsa de l’ICS és ínfima. Falten metges i estan tots treballant".

Temes:

Infermeres