CIRURGIA D'ALTA COMPLEXITAT

Bellvitge implanta el seu primer cor artificial total, el segon d'Espanya amb èxit

El dispositiu, que inclou dos ventricles artificials, està connectat amb dos tubs a una consola externa

La màquina permet "guanyar temps" perquè el pacient pugui finalment ser trasplantat

corazon-artificial / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona), el més actiu d’Espanya enimplantació de cors artificials, ha inserit el primer cor artificial total, és a dir, que inclou els dos ventricles (esquerre i dret). Es tracta d’una intervenció molt excepcional a Espanya, on de moment tan sols s’havia col·locat un dispositiu de les mateixes característiques amb èxit (va ser a Navarra el 2016). Aquesta segona intervenció es va produir el 27 de maig.

El pacient a qui ha sigut implantat el cor artificial té 30 anys i patia una fallada delsdos ventricles d’aquest òrgan, a més d’hipertensió pulmonar. Això li impedia rebre un trasplantament de cor o una assistència ventricular mecànica (que consisteix en un cor artificial que només substitueix la funció d’un dels dos ventricles).

Implantació d’un cor artificial total a Bellvitge. / HOSPITAL DE BELLVITGE

Davant aquesta situació i atenent l’extrema gravetat del seu estat (que feia impossible un trasplantament de cor immediat), es va decidir dur a terme la implantació, de caràcter temporal, d’un cor artificial total (model SynCardia). Es tracta d’un pacient "candidat" al trasplantament cardíac i per aquesta raó se li ha implantat aquest dispositiu.

"[El malalt] tenia una miocardiopatia de llarga evolució, necessitàvem suplir la funció dels dos ventricles: l’esquerre i el dret", ha explicat aquest dimarts en una roda de premsa el doctor José González Costello, del Servei d’Oncologia del centre. Actualment el pacient està en estat estable, a la UCI de l’hospital i realitzant exercicis de fisioteràpia i rehabilitació amb el cor artificial. 

Una consola externa

"Aquest és un dispositiu mecànic i pneumàtic que serveix durant un període de temps per recuperar el malalt, guanyar temps i que pugui arribar al trasplantament de cor", ha dit per la seva banda el cirurgià Daniel Ortiz. "Aquest tipus de casos són els pitjors dels escenaris, el pronòstic és molt dolent i per això ens veiem obligats a fer aquest tipus de teràpia, que és un pont al trasplantament. No hi ha cap altra alternativa. En altres circumstàncies, aquests pacients moririen", ha afegit.

En una intervenció quirúrgica d’alta complexitat, els cirurgians van retirar els dos ventricles del cor del pacient, deixant intactes les aurícules, l’aorta i l’artèria pulmonar. Al seu lloc van implantar les connexions per al cor artificial i van col·locar a continuació el nou dispositiu, que inclou dos ventricles artificials que substitueixen els extirpats. El cor artificial implantat es connecta mitjançant dos tubs a una consola portàtil externa. Els impulsos que es generen en aquesta consola es transmeten per un sistema d’aire i buit als ventricles artificials que activen el mecanisme de bombatge de sang.

La consola portàtil externa que bomba aire i buit als ventricles artificials. / HOSPITAL DE BELLVITGE

El dispositiu, en definitiva, supleix la funció dels dos ventricles i lluita contra la hipertensió pulmonar. L’objectiu de l’equip mèdic és que el cor artificial ajudi a normalitzar la tensió arterial pulmonar del pacient ara intervingut, de manera que, en uns mesos, pugui estar en condicions de rebre un trasplantament de cor.

Pocs casos

En paraules de González Costello, "afortunadament" el percentatge de pacients en aquesta situació és "realment baix". "Normalment podem donar només recolzament a un ventricle perquè l’altre està bé. També depèn del tipus de patologia que té el pacient. Però per fortuna, [el cor artificial total] és un tipus de dispositiu que hem d’utilitzar molt poques vegades", ha assegurat.

L’Hospital de Bellvitge va realitzar el 2018 un total de 25 trasplantaments de cor. L’objectiu, segons els metges, és “arribar al trasplantament” amb l’ajuda de dispositius de curta durada. L’espera sol ser d’una o dues setmanes normalment, tot i que en el cas del pacient trasplantat amb un cor artificial total haurà d’esperar mesos.

El 70% d’aquests pacients segueixen vius al cap d’un any; sense aquesta teràpia el 100% haurien mort

"Al món hi ha al voltant d’unmiler de pacients que han tingut una intervenció d’aquest tipus. A nivell mundial, gairebé el 70% d’ells estan vius al cap d’un any o amb el dispositiu en funcionament encara. És una clara millora davant el 100% de possibilitats de mort que tenien abans de la intervenció", ha apuntat Albert Miralles, cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Bellvitge. 

Experiència de Bellvitge

Aquest tipus d’intervencions no són gaire habituals a Espanya, on el sistema de trasplantaments és públic i els pacients no han d’esperar gaire per a un trasplantament de cor. No obstant, en altres països com els Estats Units és més freqüent.

Bellvitge aquesta cirurgia ha sigut possible gràcies a la gran experiència en assistència circulatòria mecànica (cors artificials) dels cirurgians cardíacs, cardiòlegs i tot l’equip de professionals d’insuficiència cardíaca avançada i trasplantament de l’Àrea de Malalties del Cor de Bellvitge, que s’ha complementat, amb una formació tècnica específica per a la implantació d’aquest tipus de dispositiu.

Bellvitge va ser el primer hospital espanyol en col·locar un cor artificial a una pacient que no podia ser trasplantada

Notícies relacionades

L’Hospital de Bellvitge va ser el 2007 el primer d’Espanya en col·locar un cor artificial a una pacient per a la qual estava contraindicat el trasplantament. Des d’aleshores, ha implantat un total de 24 assistències ventriculars mecàniques, el número més alt d’Espanya per a un sol centre.

En 10 d’aquests casos, el pacient ha rebut posteriorment un trasplantament de cor amb èxit i, en els altres 10, el pacient fa vida al seu domicili amb el dispositiu implantat a l’espera de poder rebre el trasplantament. En uns altres dos casos, la implantació de l’assistència ventricular s’ha plantejat com a definitiva.