PRÀCTICA PIONERA

Metges espanyols preparen el primer trasplantament d'úter

La directora de l'ONT admet que s'hauran d'estudiar els riscos de l'operació i els dubtes ètics

zentauroepp47521697 beatriz dominguez gil190327125324

zentauroepp47521697 beatriz dominguez gil190327125324 / Juan Carlos Hidalgo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), Beatriz Domínguez-Gil, ha avançat aquest dimecres que "extraoficialment" li han comunicat que "aviat" un equip mèdic presentarà a aquesta entitat una petició per fer un trasplantament d’úter, que s’haurà d’estudiar.

Així ho ha manifestat durant la seva intervenció en el Fòrum Salut, que ha sigut presentada pel seu antecessor en el càrrec, Rafael Matesanz, que ha dit d’ella que "sense exagerar" és la persona que més en sap de trasplantaments al món.

En declaracions posteriors als periodistes, Domínguez-Gil ha explicat que en els últims anys diversos equips han expressat el seu desig de dur a terme un trasplantament d’úter i, en concret, un d’ells ja compta amb un projecte per posar en marxa la intervenció.

El projecte inclou diverses candidates receptores, que volen ser mares, i donants, totes elles de l’entorn familiar (mares o germanes), i la petició formal es podrien realitzar aquest mateix any .

"Haurem de veure el projecte, analitzar-lo i valorar-lo a la Comissió de Trasplantaments del Consell Interterritorial de Salut", ha assenyalat Domínguez-Gil, que ha precisat que el trasplantament d’úter genera dubtes perquè se sotmet la donant a cirurgia major, que comporta un risc.

També per a la receptora suposa un risc i el futur embrió es gesta en un entorn que podria influir en el seu desenvolupament, tot i que "ja existeix una gran experiència de pacients trasplantades que han sigut mares".

Dubtes ètics

Notícies relacionades

No obstant, ha advertit que aquesta mena de trasplantaments genera "un cúmul de riscos que no sabem si són proporcionats per a l’objectiu que persegueix, que és el de fer possible la maternitat", alhora que, segons ha admès, també genera qüestionaments ètics i sobre si ho ha de cobrir la sanitat pública.

"Arribat el cas, que estic segura que arribarà, i aviat, tot això es posarà a sobre de la taula i haurem de prendre una decisió", ha recalcat.