ESTUDI EXPERIMENTAL EUROPEU

La Vall d'Hebron realitza la primera radiofreqüència d'Espanya en un càncer de pàncrees

El centre participa en un assaig que pot obrir la porta a tractar quirúrgicament aquest tumor en un futur

Els metges han fet servir aquesta tècnica intraoperatòria en tres pacients del centre

vall-dhebron / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron (Barcelona) ha realitzat la primera radiofreqüència en pacients amb càncer de pàncrees localment avançat a Espanya. El centre està participant en un estudi multicèntric europeu, que encara està en fase 3, és a dir, experimental. Aquest estudi preveu recopilar la informació de 228 pacients de tot Europa i, de moment, van per la meitat. Segons el cap clínic de Cirurgia Pancreàtica, Joaquim Balsells, si els resultats es confirmen, a partir del 2020 o 2021 aquesta tècnica podria ser una "gran opció" per als malalts de càncer de pàncrees que no poden ser intervinguts quirúrgicament.

Com ha explicat el cap del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments, Ramón Charco, "el 80% dels pacients amb càncer de pàncrees no poden ser operats" i, per tant, de moment "són tractats amb quimioteràpia de manera pal·liativa". Actualment, només el 20% (un de cada cinc) dels tumors de pàncrees són operables. Charco ha cridat a la "cautela" i a esperar que es confirmin, en els pròxims tres anys, els resultats. De moment, només tres pacients de la Vall d’Hebron han participat en aquest estudi (finançat per la Fundació Bancària La Caixa) i l’equip mèdic ha confirmat que, en cas d’estar cansats durant la quimioteràpia a què es van sotmetre abans de l’operació, han passat a sentir-se amb forces després de la intervenció quirúrgica.

Alternativa a la químio

"La novetat d’aquest estudi és que ofereix una alternativa a la quimioteràpia: la radiofreqüència intraoperatòria, que crema les cèl·lules tumorals. Aquest assaig clínic no podem oferir-lo a tots els malalts, sinó només a aquells que són estables després de mesos de quimioteràpia", ha dit Elizabeth Pando, del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital Vall d’Hebron. La radiofreqüència intraoperatòria mai abans s’havia utilitzat en càncer de pàncrees. "I això tampoc ho pot fer qualsevol radiòleg, només es pot fer en centres de tercer nivell com la Vall d’Hebron", ha assenyalat per la seva banda Balsells.

Per dur a terme la radiofreqüència intraoperatòria s’utilitza una agulla que permet aplicar temperatures de fins a 80 graus directament a la zona tumoral. Les temperatures elevades abrasen el tumor i causen la mort cel·lular. Aquesta agulla s’utilitza també en altres tipus de tumor. "Sempre s’havia considerat d’alt risc utilitzar la radiofreqüència al pàncrees per la seva ubicació dins del cos i perquè està envoltat de venes i artèries. Aquest estudi ha trencat aquesta barrera i ha demostrat que es pot fer amb seguretat", ha explicat Pando.

El càncer de pàncrees és dels més agressius: és la tercera causa de mort per càncer i l’any que ve "probablement", segons Pando, serà la segona. "Encara no hi ha resultats preliminars, però la nostra hipòtesi és que, en un futur, aquest tractament donarà beneficis", ha afegit. 

"Em vaig donar sis mesos de vida"

Notícies relacionades

En la roda de premsa d’aquest dimarts hi ha sigut present María José, una de les tres pacients que han participat en aquest estudi. María José, una metge de família ja jubilada del Centre d’Atenció Primària (CAP) Manso, a Barcelona, es va adonar l’abril que el seu braç estava groc. "Em van fer un TAC i unes analítiques, i em van diagnosticar càncer de pàncrees. Fa 14 anys ja havia tingut càncer de mama", ha explicat la María José. "Com a metge que soc, vaig saber com m’havia de prendre aquesta informació. Sabia que la supervivència és baixa, jo em vaig donar sis mesos".

A l’agost es va sotmetre a la radiofreqüència intraoperatòria a la Vall d’Hebron. "Era l’única sortida que tenia. Després em van donar quimioteràpia i ara mateix em trobo molt bé", ha conclòs.