Anar al contingut

NOU TRACTAMENT

Grifols aconsegueix alentir el progrés de l'alzheimer amb el recanvi de plasma

L'assaig, denominat Ambar, ha comptat amb la participació de 496 pacients europeus i americans

Són tots malalts en estadi moderat que han vist millorar la seva capacitat cognitiva

Efe

Grifols aconsegueix alentir el progrés de l'alzheimer amb el recanvi de plasma

La multinacional d’hemoderivats Grifols ha presentat aquest dissabte els resultats d’un assaig clínic que demostra un alentiment del 61% en la progressió de l’alzheimer en pacients d’estadi moderat, oferint una possible nova via de tractament contra aquesta malaltia neurodegenerativa.

L’assaig, denominat Ambar (Alzheimer Management By Albumin Replacement), ha comptat amb la participació de 496 pacients i ha consistit en la combinació de l’extracció periòdica de plasma i la seva substitució per una solució d’albúmina, una proteïna plasmàtica.

Aquest tractament es basa en la hipòtesi que la majoria de la beta-amiloide, una de les proteïnes que s’acumula al cervell de les persones amb alzheimer, circula en el plasma lligat a l’albúmina.

L’extracció d’aquest plasma podria desplaçar la beta-amiloide del cervell cap al plasma, limitant l’impacte d’aquesta malaltia en les funcions cognitives del pacient.

Millora de la capacitat cognitiva

Segons Grifols, en la població de pacients amb alzheimer en estadi moderat els resultats han demostrat, amb significació estadística, un alentiment del 61% en la progressió de la malaltia, millorant tant la capacitat cognitiva com de desenvolupament d’activitats quotidianes.

En el grup de pacients amb alzheimer en estadi lleu els resultats també suggereixen un alentiment en el progrés de la malaltia, tot i que no s’assoleix una significació estadística.

El president de Grifols, Víctor Grifols, afirma que aquests resultats “obren una nova via en el tractament de la malaltia d’alzheimer” i remarca que la seva companyia “continuarà explorant el potencial de les proteïnes plasmàtiques i del recanvi plasmàtic en estudis posteriors”.

Ambar és un assaig clínic internacional, multicèntric i doble cec (els pacients no saben si han rebut tractament o placebo) en el qual han participat prop de mig miler de malalts d’alzheimer en estat lleu i moderat d’entre 55 i 85 anys de 41 hospitals europeus i nord-americans.