PRÀCTICA POC ÈTICA

Baselga dimiteix després de la revelació que va ometre el cobrament de milions de les farmacèutiques

L'oncòleg català era des del 2013 director mèdic del Memorial Sloan Kettering

El doctor Josep Baselga, a l’Hospital de la Vall d’Hebron, en una imatge d’arxiu.

El doctor Josep Baselga, a l’Hospital de la Vall d’Hebron, en una imatge d’arxiu. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nueva York

Josep Baselga ha dimititaquest dijouscom a director mèdic del Memorial Sloan Kettering , cinc dies després que ‘The New York Times’ i ProPublica revelessin que el prestigiós oncòleg català va ometre el cobrament de milions de dòlars de companyies de salut i farmacèutiques en desenes d’articles d’investigació. El president del Memorial, Craig Thompson, ha confirmat la dimissió de Baselga, que havia arribat al centre el 2013 després de ser cap d’hematologia i oncologia de l’Hospital General de Massachusetts, a Boston, i on els seus honoraris el 2016 van serd’1,5 milions de dòlars.

Els articles publicats el cap de setmana passat van demostrar que Baselga –de 59 anys, que va ser director del’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron, que va crear l’Institut Oncològic Baselga i va guanyar el Premi Internacional Catalunya 2016– no va informar dels pagaments que rebia de la indústria en el 60% dels articles que ha publicat des del 2013. Les omissions van anar escalant des d’aleshores i l’any passat van afectar el 87% dels textos que portaven la seva firma en publicacions com ‘The Lancet’ i ‘The New England Journal of Medicine’.

"Inconsistències"

Baselga va reaccionar inicialment reconeixent la importància de les omissions, però també va dir que no havien sigut intencionades. “Reconec que hi ha hagut inconsistències, però això és el que és”, va declarar al ‘Times’ i a ProPublica. “Aquestes inconsistències estan molt lluny de comprometre les meves responsabilitats com a metge, científic i líder clínic”, va al·legar, a més, en un comunicat. També va defensar que els seus llaços amb la indústria eren coneguts públicament, tot i que es va negar a donar dades sobre els pagaments que rebia d’algunes petites ‘start-ups’ biotecnològiques. Segons informació pública, entre el 2013 i el 2017 Baselga va rebre gairebé 3,5 milions de dòlars de nou companyies, però les empreses que encara tenen els seus productes en fases de prova no han de divulgar obligatòriament el que paguen a metges.

Tot i que segons Baselga i el Memorial el centre coneixia els pagaments que l’oncòleg rebia de la indústria i s’havien creat proteccions per evitar que les relacions del metge amb la indústria i les seves obligacions amb algunes de les corporacions creessin conflictes d’interès, les revelacions públiques sobre l’omissió en els articles van afectar l’Sloan Kettering. Allà s’han succeït des del cap de setmana reunions de la junta directiva amb líders mèdics i els responsables el diumenge mateix van enviar un missatge al personal del centre donant instruccions de“fer una feina millor”a l’informar de les seves relacions amb la indústria.

La investigació del diari i de ProPublica apuntava, per exemple, que Baselga va fer una interpretació positiva sobre els resultats de dos assajos clínics patrocinats per Roche, que molts d’altres van considerar decebedors, sense divulgar els llaços econòmics amb la farmacèutica suïssa, de la qual va cobrar com a assessor i va rebre 3 milions de dòlars quan Roche va comprar una altra empresa on ell hi tenia una participació. Roche també és la matriu de Genentech, fabricant d’Herceptin, un fàrmac per al tractament de càncer en el desenvolupament del qual Baselga va tenir un paper clau.

"Fronteres permeables"

Notícies relacionades

El cas de Baselga, segons va escriure el ‘Times’, es considera il·lustratiu de la problemàtica de les "fronteres permeables entre la investigació acadèmica i la indústria" i que els requeriments d’informació en publicacions mèdiques i en les societats professionals encarregades de controlar-les s’apliquen de manera molt feble.

Baselga va ser el 2015 i el 2016 president de l’Associació Americana per a la Investigació del Càncer, una organització que també està investigant la seva tasca per l’aparent violació de regles d’informació sobre els cobraments que es van produir també durant la seva presidència.

Temes:

Càncer