Dia mundial de la malaltia

Càncer d'ovari: 10 casos nous al dia

Es tracta d'un tumor difícil de diagnosticar, fet que genera un retard en el diagnòstic

1
Es llegeix en minuts
Efe

Cada dia es detecten uns 10 casos de càncer d’ovari, un tumor amb símptomes inespecífics que es poden confondre amb els d’altres patologies, cosa que genera un retard en el diagnòstic, que la malaltia es detecti en un estadi avançat i que el seu pronòstic empitjori.

En el Dia Mundial del Càncer d’Ovari, les afectades per aquest tumor, el setè més freqüent en dones, posen èmfasi que la conscienciació i la visibilitat continua sent una de les assignatures pendents.

Ho diuen elles, constituïdes enl’Associació d’Afectats per Càncer d’Ovari (Asaco), i ho subratlla el doctor Antonio González, president del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer d’Ovari (GEICO) i cap d’Oncologia Mèdica de la Clínica Universitat de Navarra a Madrid.

Es tracta de conscienciar sobre aquest càncer amb símptomes com inflor abdominal, freqüent necessitat d’orinar, restrenyiment o diarrea, sensació de plenitud contínua o falta de gana, segons dades d’Asaco.

En la majoria dels casos, quan les pacients acudeixen als metges d’atenció primària, aquests no sospiten de la possible existència d’un càncer d’ovari i el diagnòstic és de gasos.

Però hi ha dades per a l’esperança perquè la supervivència a cinc anys s’ha quadruplicat en els últims 40 anys: s’ha passat d’un 15% a un 60%, fet que anima a continuar investigant, segons explica en una nota el doctor Andrés Poveda, president del Grup Mundial d’Investigació del Càncer Ginecològic i cap d’Oncologia Ginecològica d’INITIA-Quironsalud a València.

Avenç

La cirurgia per especialistes i la introducció de fàrmacs com els platins, unit a un coneixement més precís de la biologia molecular d’aquests tumors, són les raons d’aquest gran avenç.

No obstant això, la supervivència global ha augmentat només lleument; per això són necessaris programes de diagnòstic precoç, ja que un dels principals problemes d’aquest càncer és que es diagnostica, en més d’un 70% dels casos, en fases avançades.

Això marca la malaltia, perquè la supervivència en estadis inicials és del 80% davant el 35-40% en fases més avançades.

Notícies relacionades

No hi ha un únic càncer d’ovari, n’hi ha cinc subtipus diferents, i els experts estan començant a adaptar el tractament depenent de quin es tracti.

Els reptes més immediats són: que les pacients siguin operades per equips especialitzats, millorar el coneixement molecular de la malaltia i avançar en la immunoteràpia.

Temes:

Càncer