A tot el territori

Catalunya implanta un pla per detectar trastorns psicòtics en joves

L'objectiu és intervenir abans que es puguin desencadenar malalties mentals greus, com l'esquizofrènia

zentauroepp40957011 depresion salud mental171115185031

zentauroepp40957011 depresion salud mental171115185031

1
Es llegeix en minuts

El departament de Salut de la Generalitat implantarà aquest any a tot Catalunya un programa pioner per detectar precoçment i tractar joves que pateixen trastorns psicòtics incipients (TPI). La psicosi és un trastorn que es pot donar per primera vegada en edat juvenil i que pot desencadenar malalties mentals greus, com l'esquizofrènia.

Segons ha informat el departament de Salut, el programa es desenvoluparà aquest any a tot el territori català, on, mitjançant "un procés assistencial ràpid i intensiu", vol detectar de forma precoç i intervenir  en els trastorns psicòtics incipients.

L'objectiu és que els joves afectats no triguin més de 10 dies a ser visitats per un especialista i així disminuir la incidència de trastorns psicòtics, reduir el mal que causen en els afectats i millorar el seu pronòstic.

La incidència mitjana a Catalunya és de 18 casos per 100.000 habitants i s'estima que un 3,5 % de la població pot patir algun trastorn psicòtic al llarg de la vida.

El programa d'atenció específica al TPI es basa en equips multidisciplinaris territorials formats per psiquiatres, psicòlegs, infermeres i treballadores socials, professionals dels centres de salut mental d'adults, dels centres de salut mental infantil i juvenil i dels centres d'atenció i seguiment a les drogodependències.

Estats mentals en risc

El programa va adreçat a adolescents i joves d'entre 14 i 35 anys que presenten estats mentals de risc de desenvolupar un trastorn psicòtic, primers episodis psicòtics o que es troben en el període crític de recuperació, que és de 5 anys posteriors a un primer episodi psicòtic.

Segons Salut, tots ells són objecte d'un seguiment exhaustiu i individualitzat i d'un tractament de tipus psicològic, psicosocial i d'atenció familiar, combinat amb un de farmacològic en cas necessari.

Tractament psicològic

El programa es basa en les experiències pilot desenvolupades des del 2007 en diferents localitats, on un total de 3.276 persones han sigut ateses, la majoria amb un primer episodi psicòtic (47,2%) i estats mentals d'alt risc (25,1%).

Notícies relacionades

Més del 70% de les persones ateses en les experiències pilot han rebut tractament psicològic i un 83% continuen vinculats al tractament als 12 mesos.

Salut ha destacat que Catalunya és un referent internacional a incloure l'atenció a la psicosi incipient entre les polítiques de salut mental, programa al qual dedicarà 10 milions d'euros anuals.

Temes:

Catalunya Joves