La societat civil fa pinya per portar a Barcelona l'Agència Europea del Medicament

Més de 200 entitats econòmiques, biomèdiques i socials subscriuen un manifest en defensa de la seu catalana

Els promotors destaquen el valor científic d'una institució amb 900 empleats directes i 4.500 d'indirectes

 

  / ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Àngels Gallardo
Àngels Gallardo

Periodista

ver +

Les principals institucions que nodreixen la vida econòmica, biomèdica i social de Barcelona, amb destacada representació de les de la resta d’Espanya, van expressar ahir el seu unànime suport a la candidatura barcelonina per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament (AEM), una oportunitat que han descrit com a irrepetible en la història, i que situaria la capital catalana en el màxim centre de decisió sobre els medicaments que consumeixen els ciutadans dels 27 països de la Unió Europea (UE).

L’AEM, amb un pressupost anual de 340 milions d’euros i 900 llocs de treball directes, analitza els estudis sobre molècules farmacològiques que li presenta la indústria, i autoritza i supervisa els medicaments que són comercialitzats en l’àmbit europeu. L’AEM genera més de 4.500 llocs de treball indirectes i propicia la instal·lació al seu voltant d’unes 1.500 empreses vinculades al sector de la investigació, la comercialització i la distribució de medicaments. Unes 40.000 persones relacionades amb aquests àmbits visiten la seva seu anualment.

Unes 200 entitats de la societat civil pròximes a la salut i la investigació, sindicats, associacions de pacients i la indústria farmacèutica han subscrit un manifest en suport de la iniciativa que preveu ubicar a la torre Glòries de Barcelona les oficines de l’AEM, ara instal·lada a Londres, que haurà de canviar de localització en el moment en què el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE).

ACOSTAR-LO ALS CIUTADANS

Les universitats catalanes, públiques i privades, secundades per la conferència de rectors de la resta d’Espanya, van participar en l’acte, així com els 31 centres d’investigació biomèdica radicats a Barcelona i els principals laboratoris farmacèutics ubicats a Catalunya. Van recolzar la iniciativa les més representatives institucions d’àmbit econòmic català i espanyol, especialment Farmaindústria –patronal del medicament a Espanya–, el Cercle d’Economia, el Consorci de la Zona Franca, Fira de Barcelona i la cinquantena d’entitats adscrites a Barcelona Global, coordinadora de l’acte.

«L’objectiu fonamental del suport civil i institucional expressat ahir a Barcelona va ser deixar constància davant els ciutadans de la transcendència que Barcelona sigui seu de l’organisme que vetlla a Europa per la seguretat, la idoneïtat i l’eficàcia dels medicaments que tots consumim», va indicar una de les seves promotores, la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarida Arboix. «No estem defensant el negoci farmacèutic, sinó un dels organismes més importants d’Europa en el camp de la investigació biomèdica vinculada a la universitat, la que assumeix estudis traslacionals que beneficien directament la salut dels ciutadans», va afegir Arboix.

SANITAT PÚBLICA QUALIFICADA

La reconeguda qualitat de l’assistència sanitària pública catalana, l’oferta d’un edifici ja construït –el de l’antiga torre Agbar–, i la connectivitat que facilita l’aeroport del Prat, són tres aspectes que s’ajusten als principals criteris d’elecció marcats per la UE, els que determinaran quina ciutat acull l’AEM quan deixi Londres definitivament.

Que la ciutat d’acollida resulti atractiva per al personal que haurà de traslladar-se, que sigui relativament senzill trobar una feina per a les parelles d’aquests empleats, i que no sigui un problema matricular en escoles internacionals els prop de 600 fills que viatjaran amb ells, són altres requisits que pesaran en el moment de l’elecció. L’última paraula la pronunciaran els 27 caps d’Estat i de govern de la UE en un acte previst per al pròxim novembre, indiquen fonts de l’organització.

Notícies relacionades

«El criteri prioritari per a la UE a l’hora d’escollir seu per a l’AEM serà que el trasllat suposi la mínima pèrdua de talent possible i que l’agència no interrompi la seva activitat –afirma Jordi Ramentol, vicepresident de Farmaindústria–. La seu bacelonina cobreix perfectament els dos requisits. Si persisteix la unitat institucional podem aconseguir-ho».

L’opció barcelonina compta amb el suport del Govern espanyol –el president Mariano Rajoy haurà de defensar-la el dia de l’elecció–, de la Generalitat i de l’Ajuntament de Barcelona. L’impuls de les tres Administracions no mostra fissures, encara que ningú oculta que la situació política que viu Catalunya no és un aspecte favorable. 

Amsterdam i 20 competidores més 

L’11% dels 900 empleats de l’AEM són d’origen britànic, cosa que els impedirà mantenir la seva feina. A l’AEM únicament hi poden treballar ciutadans censats als 27 països de la UE.