per una mort digna

El Parlament aprova la moció per despenalitzar l'eutanàsia

Els grups catalans traslladaran el debat sobre l'ajuda al suïcidi al Congrés

La depressió és una de les principals causes de suïcidi.

La depressió és una de les principals causes de suïcidi. / 123RF

2
Es llegeix en minuts

El Parlament va aprovar ahir una moció presentada per CSqEP que instarà el Congrés dels Diputats a modificar el Codi Penal espanyol per tal que quedi despenalitzada l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi. La moció, que va comptar amb els vots a favor de JxSí, PSC, la CUP i un diputat del PP, emplaça el Govern a garantir l’accés a les cures pal·liatives en el sistema sanitari públic. En contra van votar els diputats de Ciutadans i 10 dels adscrits al PP de Catalunya.

  

 Així, el Parlament insta la Generalitat a crear, al llarg d’aquest any 2017, un observatori de la mort que pugui recollir la informació real sobre el lloc i la forma com es produeixen les morts a Catalunya. L’objectiu, indiquen, és poder extreure conclusions i propostes de millora relativa a l’ajuda i l’accés als tractaments finals que ara s’apliquen. L’objectiu, especifiquen, és aproximar aquests tractaments a les garanties del dret a una mort digna. En relació amb això, el Parlament també demana al Govern català que promogui el document de voluntats anticipades.

  

 Actualment, l’article 143.4 de la llei orgànica del Codi Penal, de 1995, impedeix que a Espanya es faciliti la mort digna i sense patiment a qui així ho sol·liciti, fins i tot quan qui així ho demani qui estigui afectat per una malaltia irreversible i incurable que li causi un gran patiment. La proposta aprovada al Parlament preveu que aquesta petició d’ajuda a morir amb dignitat pugui realitzar-la qui estigui en una situació de patiment insuportable, en plena possessió de les seves facultats per decidir i que, a més a més d’expressar el seu desig de morir, sol·liciti ajuda per fer-ho.

PORTAR LA PROPOSTA A MADRID

Al Congrés dels Diputats, els grups catalans plantejaran el debat que ahir se’ls va encomanar al Parlament. Aquesta iniciativa se suma a la que va presentar en termes molt similars Units Podem a la Cambra baixa el 18 de gener passat. 

    

El PSC va informar al seu dia d’aquesta iniciativa el PSOE, que va incloure el dret a l’eutanàsia en el seu programa electoral. El grup socialista no s’hi ha pronunciat de forma explícita.

    

El text aprovat al Parlament planteja que la Generalitat haurà de garantir que les cures pal·liatives formin part de la formació que reben tots els equips sanitaris, en especial els d’assistència primària i salut comunitària.

Notícies relacionades

  

El canvi legal proposat ha de deixar exempt de responsabilitat penal qui per petició expressa, lliure i inequívoca de qui pateixi una malaltia greu que necessàriament el conduirà a la mort, causés o cooperés amb actes necessaris a la mort segura, pacífica i sense dolor de la persona sol·licitant.