PRESENTACIÓ A LA CONFERÈNCIA MUNDIAL DE SALUT PULMONAR

Vacuna terapèutica contra la tuberculosi

Investigadors de Can Ruti assagen amb èxit un probiòtic contra la malaltia

1
Es llegeix en minuts
EL PERÓDICO / BARCELONA

L'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona -també conegut com a Can Ruti- ha acabat amb èxit l'assaig clínic d'un probiòtic (o vacuna terapèutica) que prevé el desenvolupament de la tuberculosi i que, després d'haver estat comprovat en mig centenar de voluntaris, iniciarà la seva distribució a l'Índia mitjançant una empresa derivada.

El tractament dissenyat per la Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol, que dirigeix el doctor Pere-Joan Cardona, es denomina vacuna terapèutica perquè no prevé la infecció contreta pel bacil de Koch (o bacteri de la tuberculosi), sinó que impedeix que aquesta infecció es converteixi en malaltia. És, de fet, un suplement alimentari que té la funció de moderar la resposta immune del cos i ha estat desenvolupat després de constatar que les persones infectades emmalalteixen per una reacció inflamatòria exagerada contra el bacil.

Els resultats d'aquest assaig clínic es  van presentar ahir a la Conferència Mundial de Salut Pulmonar que aquests dies se celebra a Barcelona i en què participen més de 3.000 especialistes. Amb un cost de menys de 5 euros a l'any, s'espera que a partir del 2015 aquest probiòtic pugui començar a beneficiar milers de persones, especialment ciutadans de països que estan en vies de desenvolupament, que és on la tuberculosi causa actualment més morts.

Notícies relacionades

A L'AIGUA D'UN RIU / L'equip que ha desenvolupat aquest producte investiga des de l'any 1997 sobre la tuberculosi i és conegut internacionalment per les seves aportacions sobre les causes de la malaltia. Per exemple, ha arribat a la conclusió que les persones infectades que emmalalteixen ho fan perquè el seu cos genera un resposta inflamatòria massa intensa contra els bacteris, cosa que acaba sent perjudicial. També han descobert que el tractament amb antiinflamatoris comuns, com és ara l'ibuprofèn, ajuda a curar-la.

Després de tot això, els investigadors de l'UTE han buscat un mecanisme no farmacològic per regular la resposta inflamatòria i evitar d'aquesta manera que sigui exagerada i que causi la malaltia. Així, han creat aquest suplement alimentari fabricat a partir d'un micobacteri de la mateixa família que el causant de la tuberculosi, anomenat Mycobacterium manresensis, que va ser descobert a l'aigua del riu Cardener i identificat per primera vegada pels investigadors de l'UTE.